Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleeghuizen karig met informatie over extra kosten

Mark van Dorresteijn
Niet elk verpleeg- of verzorgingstehuis geeft duidelijkheid over extra kosten die bewoners moeten maken. De Consumentenbond onderzocht de informatievoorziening bij 120 tehuizen.
Verpleeghuizen karig met informatie over extra kosten

Na aandringen gaven 66 instellingen een overzicht van de tarieven, bij de overige tehuizen bleef het onduidelijk wat bewoners extra moeten betalen.

Overzicht van kosten

Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn verplicht informatie te geven over extra kosten. Het gaat daarbij om kosten voor bijvoorbeeld een extra douchebeurt, een wandeling of het laten doen van de was. In sommige gevallen geven websites een overzicht van de tarieven, in andere gevallen brochures. Bij tehuizen die geen overzicht hadden, kreeg de Consumentenbond vaak te horen dat brochures in herdruk waren. ‘Ik zeg al anderhalf jaar dat de brochure volgende week wordt verwacht’, antwoordde een medewerker van een wooncentrum in Lelystad.

Extra’s

De kosten van de extra’s zijn heel divers. Het laten doen van de was varieert van 32 tot 120 euro per wasbeurt. Een wandeling kan ook in de papieren lopen: tussen de 25 en 50 euro per uur. Een verpleeghuis in Enschede liet weten dat de kosten afhankelijk zijn van de salarisschaal van de medewerker die meeloopt.

Spoeddebat Wilders

De PVV heeft vrijdag meteen een spoeddebat over de uitkomsten van het onderzoek van de Consumentenbond aangevraagd. ‘Ouderen uitgeknepen: 50 euro voor een ommetje, 120 euro voor de was. Schandelijk’, twitterde PVV-leider Geert Wilders.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

5 REACTIES

  1. De onderzoekswijze van de consumentenbond komt soms tot vreemde conclusies. Zo baseert men zich in ons geval (Lelystad) op een kort telefoongesprekje met de eerste de beste medewerker die men belt waarbij men naar de brochure vraagt over de kosten voor diensten. In onze organsiatie is er geen mooie “brochure” maar wel een zeer uitgebreide prijslijst met alle diensten er op vermeld. Deze prijslijst staat bovendien zeer duidelijk op onze website (www.woonzorgcentraflevo.nl) Als de consumentenbond onderzoeker vervolgens op een verkeerde site kijkt worden direct vergaande conclusies getrokken over onze organsitie (die overigens zeer lage prijzen berekend of gratis diensten aanbiedt). Roepen over iets zonder zorgvuldig onderzoek te doen of weerwoord te vragen is mogelijk wel in de media suksesvol maar onderzoektechnisch en ethisch twijfelachtig.

  2. Lees alle reacties
  3. @Hans is nog nooit in een verpleegtehuis geweest en lult (auwehoert) hier toch lekker mee. De was wordt niet door de AWBZ betaald. Zijn Oma, die nog gewoon thuis is, doet de was de deur uit; dat mag, maar omdat zulks relatief nogal wat geld kost, moet je niet afgeven op andere mensen waarvan JE DENKT dat ze niets of minder betalen. Trouwens je zegt: mijn oma betaalt veel meer dan de mensen in het verzorgingstehuis en een zin verder zeg je dat de AWBZ het wassen betaalt. O ja ik zei: ouwehoeren; dan had ik toch gelijk.

  4. Mijn oma woont nog gewoon thuis en brengt haar was altijd naar de stomerij. Zij is een veelvoud kwijt aan kosten dan mensen die in een verzorgingshuis wonen. . Ook moet zij haar w.c. papier zelf betalen. Als je in een verzorgingshuis woont wordt dit met awbz gelden betaald.Gaat Wilbers daar ook wat aan doen. Wordt het niet tijd dat we het geld dat we gezamelijk inleggen eens goed wordt bekeken. Ik geloof dat als we dit eens praktisch bekijken we niet alle tijd (geld) rovende discussies hoeven te voeren.
    We dienen goed te zorgen voor onze oudere medemens, maar het moet wel reeel blijven. Iemand in het verzorgingshuis gaf aan meer geld over te houden dan in de thuissituatie. M.i. is er dan iets niet meer in balans!

  5. Als het regent tijdens het ommetje ,( hoelang eigenlijk ?? ; wordt de route ook gespecificeerd met of zonder tomtom?) krijgt de oudere ook nog een extra douchebeurt met tevens bewassing van de aanhebbende kleding met zacht water, zonder extra douchekosten , of is er dan weer een (op)droogtarief ??!! Zorg wordt steeds gevarieerder , maar beter ??? Zo ja , voor wie dan ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.