Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuizen krijgen geld voor 10.000 extra zorgverleners

Bert Bukman
In 2018 krijgen de verpleeghuizen 435 miljoen euro extra te besteden. Dat geld moet uitsluitend worden besteed aan in totaal 10.000 extra medewerkers, anders vordert minister De Jonge van VWS het terug.
De Jonge verpleeghuizen
De plannen van minister De Jonge passen in een trend van hogere uitgaven voor verpleeghuizen

Dat zegt De Jonge in een interview met De Volkskrant.

De komende vier jaar komt er in totaal 2,1 miljard euro extra beschikbaar voor verpleeghuizen. Dit is het gevolg van bindende kwaliteitseisen van het Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut stelde deze kwaliteitseisen op na een verzoek van voormalig staatssecretaris Martin van Rijn.

De discussie over de verpleeghuizen kwam vorig jaar in een stroomversnelling toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘zwarte lijst’ van 150 verpleeghuizen publiceerde. Een manifest van sportjournalist Hugo Borst leidde vervolgens tot een eensgezind optreden van de Tweede Kamer. Alle politieke partijen stonden op het standpunt dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg moest verbeteren.

Extra kosten

Na de publicatie van de kwaliteitseisen van het Zorginstituut stelden IGZ en de NZa voor dat de slecht presterende verpleeghuizen extra budget zouden krijgen als zij een voorbeeld namen aan de bedrijfsvoering van goed functionerende instellingen. Minister de Jonge kiest daar blijkens het interview in de Volkskrant niet voor. Hij verhoogt de budgetten voor alle verpleeghuizen, met als conditie dus dat het geld louter aan personeel wordt besteed.

De nieuwe uitgaven passen in een trend. De kosten van verpleeghuizen stijgen al jaren. In 2010 werd er nog 4,6 miljard euro aan uitgegeven, terwijl dat in 2016 al 6,5 miljard was. Deze stijging valt niet alleen te verklaren door een toename van het aantal bewoners. Dat aantal steeg in dezelfde periode van 66.000 naar 80.000. Dit betekent een stijging van de gemiddelde kosten per plek van 71 duizend euro per jaar naar 82 duizend euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.