Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleeghuizen kunnen incontinentie voorkomen’

Verpleeghuizen zouden ouderen vaker naar het toilet moeten helpen. Daarmee zouden ze vaak kunnen voorkomen dat de patiënten incontinent worden. Dat concludeert verpleeghuisarts Paul van Houten in een proefschrift waarop hij is gepromoveerd aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Van Houten stelt dat veel verpleeghuizen simpelweg niet genoeg personeel hebben om ouderen vaak genoeg naar de wc te laten gaan. “Zorgen voor een goede toiletgang is arbeidsintensief en die zorg kan op dit moment in de meeste verpleeghuizen niet geleverd worden. De politiek moet een duidelijke keuze maken.” Volgens de wetenschapper zou een verzorger maximaal drie patiënten onder zijn hoede moeten hebben.

Verslechteren toestand

Van Houten gebruikte voor zijn proefschrift gegevens uit Nederlandse en Amerikaanse bronnen. Daaruit bleek dat een op de vijf ouderen in verpleeghuizen binnen drie maanden incontinent wordt voor ontlasting. In het geval van urine gaat het om een op de zes. Naast niet vaak genoeg naar de wc gaan, leidt ook het verslechteren van de toestand van een patiënt tot incontinentie, aldus de verpleeghuisarts. (ANP)

Lees ook:

Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig

Verpleeghuispersoneel kritisch over zorg

Slechte zorg verpleeghuizen door personeelstekort

1 REACTIE

  1. Ik ben blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de zorg van toiletgang bij verpleeghuizen, want hierdoor wordt de ernst van de (nood)zaak alleen maar duidelijker. Als continentieverpleegkundige bij SCA werk ik intensief met verpleeghuizen aan de incontinentieproblematiek en ook ons is het al enige tijd geleden opgevallen dat deze zorg een groot probleem is voor de persoonlijke situatie van bewoners.
    In aanvulling op de bevindingen van verpleeghuisarts Van Houten, zien wij een belangrijke oorzaak in het feit dat er te weinig kennis is over (in)continentiezorg onder zorgverleners. We hebben gemerkt dat deze van goede wil zijn, maar vaak niet goed weten wat ze aan moeten met zorg voor toiletgang.
    In 2007 heeft SCA daarom de ‘Handleiding Zorg voor Goede Toiletgang’ ontwikkeld. Hierbij hebben wij samengewerkt met brancheorganisaties Actiz en Sting. De Handleiding is speciaal voor verzorgenden en zorgmanagers samengesteld om hen te helpen de kwaliteit van zorg op dit terrein te verbeteren.
    SCA zet zich in om samen met instellingen te werken aan een zo goed mogelijke incontinentiezorg. Het afgelopen jaar is een tiental instellingen actief aan de slag gegaan met de implementatie van de Handleiding; wij hebben hoge verwachtingen van de resultaten. Hiermee wil ik onderstrepen dat het niet alleen aan de overheid is om iets te doen aan dit probleem, maar ook aan de instellingen en verzorgenden.
    Willeke Sijpkes, continentieverpleegkundige van Tena bij SCA in Zeist.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.