Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verpleeghuizen moeten beter lobbyen’

Mark van Dorresteijn
Verpleeghuizen en verpleeghuisartsen moeten beter lobbyen. Het duurt nu heel lang voordat verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van organisatie van de ouderenzorg. Dat heeft directeur Franz Roos van Verenso, de organisatie van verpleeghuisartsen vandaag gezegd.
'Verpleeghuizen moeten beter lobbyen'

Er is al jaren een tekort aan verpleeghuisartsen in Nederland. Verpleeghuisartsen moeten daarom efficiënter worden ingezet, vindt Verenso. Maar daarvoor moeten wetten en regels worden aangepast.

Effectiviteit

Verenso is er voorstander van om de betaling van de verpleeghuisarts uit de subsidiepot AWBZ te halen en over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet, waar ook de huisartsen en andere medisch specialisten zijn ondergebracht. De verpleeghuisartsen worden dan, net als de andere dokters, per handeling betaald. Directeur Roos verwacht dat verpleeghuizen op die manier worden aangemoedigd om de artsen niet meer voor ‘elk wissewasje’ in te zetten en de basiszorg op de afdelingen beter te organiseren. De arts komt in dat model pas in beeld als er echt iets met patiënten aan de hand is. Hij of zij wordt op die manier efficiënter en effectiever ingezet.

Hbo-artsen

Ziekenhuizen werken de laatste jaren al veel met zogenoemde ‘hbo-artsen’, extra goed opgeleide verpleegkundigen die de arts veel basistaken uit handen kunnen nemen. Volgens Roos komt het nieuwe type verpleegkundige binnen de ouderenzorg nauwelijks uit de verf. Hij vindt dat de overheid actie moet ondernemen en dat de ouderenzorgsector daar meer op moet hameren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Tekort aan verpleeghuisartsen

Verscherpt toezicht bij drie verpleeghuizen

‘Verpleeghuisbewoners hebben te weinig zeggenschap’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ik snap Verenso niet. Daar waar andere artsen een sterke lobby hebben georganiseerd daar is Verenso grotendeels afwezig. En toch heeft Verenso alle reden om zich in te zetten voor de specialisten ouderengeneeskunde. Er is een tekort aan deze specialisten en het vak is niet populair waardoor het tekort in de toekomst alleen maar groter wordt. Natuurlijk heeft de relatief lage vergoeding daar iets mee te maken, maar volgens mij is het grootste probleem de lage kwaliteit van zorg. Iedereen wil trots kunnen zijn op zijn werk en dat is als specialist ouderengeneeskunde moeilijk.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.