Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleeghuizen sluiten zich aan bij Topcare Initiatief

De Waalboog en de Vivium Zorggroep hebben zich bij het Topcare Initiatief aangesloten. Dit initiatief van Topaz, Atlant en Lelie Zorggroep doet onderzoek om de zware verpleegkundige zorg te verbeteren.
Verpleeghuizen sluiten zich aan bij Topcare Initiatief

De vijf instellingen doen praktijkgericht onderzoek naar de kwaliteit van verpleeghuiszorg. Vervolgens willen zij de opgedane kennis en innovaties actief verspreiden onder ketenpartners, andere zorginstellingen, zorgverleners en patiënten. Bestuurder Diny de Bresser van Topaz legt uit: ‘We zijn in 2009 begonnen om de kennis die we opdoen op het gebied van zware verpleeghuiszorg met elkaar te delen. We zijn ook gaan samenwerken met andere partijen zoals UMC’s, zodat we gericht onderzoek kunnen doen naar wat de zorg beter maakt. Nu hebben ook De Waalboog en Vivium zich hierbij aangesloten.’

Startsubsidie

Het initiatief wordt inhoudelijk en financieel gesteund door het ministerie van VWS. ‘Die eerste startsubsidie van het ministerie hebben we inmiddels al uitgegeven’, zegt De Bresser. ‘Nu moet het initiatief zichzelf bedruipen. Dat kan met onderzoeksfondsen of andere vormen van financiering. Innovaties zouden in een later stadium zelfs geld kunnen opleveren. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Het initiatief heeft primair tot doel de zorg te verbeteren door onderzoek.’

Huntington

De Bresser geeft een voorbeeld: ‘Neem nu het onderzoek naar slikproblemen bij mensen met de ziekte van Huntington, waarbij een logopedist in de dagelijkse praktijk onderzoek doet naar de invloed van medicatie op slikken. Daar weten we nog veel te weinig van, terwijl het wel een dagelijks probleem is in ons Huntington verpleeghuis. Dit is iets waarover we nu in onze verpleeghuizen onderzoek naar kunnen doen. De beste methodes worden in de praktijk getoetst en gedeeld met de rest van Nederland.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

IGZ: ‘Zorg verpleeghuis Altenova nog niet veilig’

‘Verpleeghuisbewoners kunnen vaker naar wc’

Weg met de verpleeghuisarts

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.