Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundig specialist erkend als beroep

De zorg heeft er een nieuw beroep bij: de verpleegkundig specialist. Minister Klink heeft ingestemd met vier specialismen voor deze erkende, wettelijk beschermde titel.

Het ministerie van VWS wil met dit nieuwe specialisme de vervolgopleidingen voor verpleegkundigen beter structuren. Verpleegkundigen kunnen nu doorgroeien tot verpleegkundig specialist, met zelfstandige bevoegdheden.

Betere afstemming

Door de groeiende vraag naar medische zorg krijgen artsen steeds minder tijd voor de patiënt. Daarom hebben verpleegkundigen (veelal nurse practitioners) taken van artsen overgenomen. Ze behandelen zelfstandig en leggen indien nodig verantwoording af aan collega’s, artsen en leidinggevenden. Verpleegkundig specialisten nemen vaak in de ketenzorg taken over van artsen, en stemmen cure en care zo beter op elkaar af.

Vier specialismen

Verpleegkundigen kunnen zich specialiseren in vier vakgebieden: preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg en chronische zorg. In de toekomst komt er waarschijnlijk ook een specialisme geestelijke gezondheidszorg bij. De competenties van het nieuwe specialisme zijn vergelijkbaar met die van de nurse practitioner. Verpleegkundigen die korter dan drie jaar geleden de masteropleiding voor nurse practicioner hebben afgerond kunnen zich meteen laten registreren als verpleegkundig specialist. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Nurse Practicioners goede aanvulling op huisartsenzorg

Communicatie arts en verpleegkundige vaak verstoord

‘Dreigend tekort gespecialiseerde verpleegkundigen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.