Verpleegkundig specialisten hebben een grote meerwaarde’

Na een experiment van vijf jaar wordt vanaf september 2018 de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialist in de Wet BIG vastgelegd. ‘In de beginfase van het experiment hadden artsen vooral last van koudwatervrees’, vertelt Irma de Hoop, verpleegkundig specialist en voorzitter van de V&VN afdeling Verpleegkundig Specialisten. ‘Dit lijkt bij heel veel artsen nu te zijn verdwenen.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Irma de Hoop.

Sinds 2012 mogen verpleegkundig specialisten een aantal handelingen zelfstandig uitvoeren die voorbehouden zijn aan artsen en medisch specialisten. Vooralsnog zijn die zelfstandige bevoegdheden uitgewerkt in tijdelijke wetgeving. Vanaf september worden ze definitief vastgelegd in de wet BIG.

Efficiënter inrichten van zorgprocessen

Verpleegkundig specialist Irma de Hoop is enthousiast over de vastlegging. ‘We zijn ontzettend blij dat het doorgaat. De verrassing is echter niet heel groot omdat wij nauw betrokken waren bij het voortraject. Er werd telkens onderzocht of de patiëntveiligheid goed was en of het uitvoeren van handelingen van artsen door verpleegkundig specialisten wel efficiënt en effectief was. Uit de

1
2173

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Een heel mooie ontwikkeling. Verpleegkundig Specialist verlicht de drukte en het aantal taken van de arts. Naast deze ontwikkeling zie je ook gaandeweg dat een aantal taken van specialisten de komende jaren meer en meer door Artifical Intelligence zullen worden overgenomen. Ook deze ontwikkeling zal de zorg doelmatiger maken. Immers beide ontwikkelingen zijn goede investeringen om de kosten te drukken.
    Maar wat doe je met de overgebleven taken van de specialist? Zou volgens deze redenering de beloning niet navenant aan taakafstoting lager dienen te worden? Daarbij vindt nog een andere ontwikkeling plaats nl. het beroep van specialist wordt steeds meer een vrouwen beroep in deeltijd. De geschiedenis leert dat dergelijke ontwikkelingen leiden tot een zogenoemde secundaire arbeidsmarkt waarop de beloning lager is dan op een arbeidsmarkt met aanzien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.