Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen ambiëren baan in algemeen ziekenhuis

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Jonge verpleegkundigen en mbo- en hbo-studenten Verpleegkunde ambiëren een baan bij een algemeen ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) is uitgevoerd. Uitdaging en variatie van handelingen is de voornaamste reden om voor een ziekenhuis als werkgever te kiezen.
Verpleegkundigen
Foto: Unsplash

StAZ heeft het rapport ‘Motieven voor werken in de branche ziekenhuizen’ door CAOP laten uitvoeren om te onderzoeken hoe ziekenhuizen naar een zo evenwichtig mogelijke leeftijdsopbouw van verpleegkundigen kunnen streven. ‘Van deze enquête kunnen ziekenhuizen leren om de aantrekkelijkheid voor jongeren nog meer te verhogen’, reageert Elise Merlijn, vicevoorzitter StAZ en bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Professionele ontwikkeling

De uitdaging van het werk met een variatie aan handelingen is de belangrijkste reden om als verpleegkundige in de branche ziekenhuizen te gaan werken. Tweederde van de mbo-studenten en driekwart van de hbo-studenten Verpleegkunde ambiëren daar een baan. Andere belangrijke reden is het krijgen van zekerheid en toekomst en de mogelijkheid tot specialisatie en professionele ontwikkeling. Dat jonge mensen graag in algemene ziekenhuizen werken, is vanuit twee gezichtspunten belangrijk volgens Tjitte Alkema, voorzitter StAZ en manager Arbeid & Opleiding van de NVZ. ‘Nieuwe kennis en bestaande ervaring komen bij elkaar en ziekenhuizen moeten altijd over voldoende verpleegkundigen kunnen beschikken.’

Meer stageplaatsen verpleegkundigen

De studenten Verpleegkunde geven in de enquête aan dat de motivatie tijdens de stage nog meer toeneemt. Alkema ziet dat studenten en verpleegkundigen graag meer stageplekken zien. ‘Dat is een goed signaal aan ziekenhuizen om, waar mogelijk, meer stageplaatsen te creëren.’ En dat is noodzakelijk voor de branche aldus Merlijn. ‘Met het oog op toenemende personeelsbehoefte is het noodzakelijk om voldoende stages te hebben.’  

Aantrekkelijkheid vergroten

Onregelmatige diensttijden en werkbelasting zijn hoofdredenen voor verpleegkundigen om van baan te wisselen. De onderzoekers zien dat er nog winst te behalen valt in het personeelsbeleid van ziekenhuizen. Verpleegkundigen zelf zien mogelijkheden om de werkdruk te verlagen met inzet van personeel en een betere samenwerking. Dit kan onder meer als ziekenhuizen beschikbare technologie en ICT-voorzieningen beter gebruiken. Daarnaast willen werkende verpleegkundigen meer mogelijkheid tot scholing en persoonlijke ontwikkeling krijgen.

Merlijn suggereert dat pas afgestudeerde verpleegkundestudenten kunnen bijdragen aan een aantrekkelijkere werksituatie. ‘Fris van de opleiding zien zij waar de werkdrukbeheersing beter kan. Luister naar hun suggesties, sta daar voor open en maak er gebruik van.’ Zij pleit dat ziekenhuizen in moeten gaan op ontwikkelings- en scholingswensen. ‘Het is belangrijk om jongeren voor de branche te behouden.’

Foto: Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen

1 REACTIE

  1. Wat een merkwaardig idee dat pas afgestuurde verpleegkundigen enige invloed kunnen hebben op buiten proportionele werkdruk die al jaren in een organisatie bestaat.
    Jawel, zij kunnen een heel helder beeld hebben over wat zij aantreffen.
    Maar de enige manier om werkdruk binnen proporties te brengen is een uitdrukkelijke stellingname van alle leiding dat bovenmatige werkdruk ongezond is en niet de bedoeling en een stelselmatig, openlijk werken aan een cultuur die dat al jaren in belemmert.
    Daar kunnen afgestuurde verpleegkundigen zonder dat beleid geen enkele invloed op uitoefenen, sterker nog: dat zal hun positie binnen een werkdrukverslaafde organisatie zelfs verzwakken. Geen fijne start als je je eindelijk echt mag gaan verplegen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.