Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundigen in de ghz worden te weinig gezien en gehoord’

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Er is veel onbekendheid over het verpleegkundig vakgebied in de gehandicaptenzorg. Dat moet anders, vindt kwaliteitsverpleegkundige Cato Habets (32). Als V&VN-ambassadeur Gehandicaptenzorg zet zij zich in om het imago van de sector te veranderen. Daarover vertelt zij in deze aflevering van Jong Talent.
Premium

Hoe is de gehandicaptenzorg op

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Cato Habets maakt de extra kwaliteit van de verpleegkundige in de gehandicaptenzorg beter zichtbaar. In 1978 werd de in service opleiding tot Z verpleegkundige erkend als staatsopleiding ( VWS ) naast de A- en de B-opleidingen. In 1996 werden deze ( branche/bedrijfs ) opleidingen voor het laatst gestart en gingen daarna over in het regulier beroepsonderwijs op MBO en HBO niveau. Ook werden deze Z-Verpleegkundigen erkend cf art 3 van de wet BIG. Doordat tegenwoordig vooral met functienamen wordt gecommuniceerd zijn de erkende beroepstitels minder zichtbaar. Vaak zijn deze functies tegelijkertijd ook toegankelijk voor anders opgeleiden, hetgeen het beroepsvakmanschap doet verwateren en er dus minder verpleegkundigen op zullen reflecteren. Goede zaak dus om de beroepswortels en dus de input vanuit de “verpleegkundige familie” extra te accentueren. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook door verpleegkundig specialisten GGZ, die na hun Bachelor breed gespecialiseerd zijn oa inzake moderne verpleging en behandeling van gehandicapten, psychogeriatrische patiënten en psychiatrische patiënten op Masterniveau en erkend als specialist cf de wet BIG art 14

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.