Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundigen moeten grote prijs teruggeven’

Redactie Zorgvisie
De neurologieverpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar moeten de 25.000 euro die een geschonken staatslot opleverde weer teruggeven. Dat melden vakblad Nursing en beroepsvereniging V&VN.

“Volgens de beroepscode mag je helemaal niets aannemen van een patiënt,” vertelt woordvoerster Monique Roedoe van beroepsvereniging V&VN op nursing.nl. “Officieel zelfs geen flesje wijn. Het kan de indruk wekken dat zorg te koop is. Je stelt jezelf als zorgverlener bloot aan verkeerde verwachtingen van zorgvragers.” Ook heerst de gedachte dat je als betaalde professional gewoon je werk doet, je daar geen extra beloning voor hoeft.

afdeling Neurologie Medisch Centrum Alkmaar

Veel patiënten doen het, even een bloemetje of taart als bedankje na een turbulente tijd. Zo ook de patiënt die de verpleegkundigen van de afdeling Neurologie in het Medisch Centrum Alkmaar een winnend staatslot gaf. Maar bij het aannemen van dit lot hebben de verpleegkundigen dus wél de regels van de beroepscode aan hun laars gelapt.

V&VN

De V&VN stelt dat een staatslot geldelijke waarde heeft, dus er áltijd een kans bestaat dat het lot daadwerkelijk geld oplevert. “Een cheque zou je immers ook niet aannemen.” Wat zouden de verpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar dus officieel moeten doen? “Het geld teruggeven,” zegt Monique Roedoe. “En als de patiënt het niet terugwil, moeten ze in overleg met de directeur van de instelling beslissen wat ermee gebeurt, maar dit moet wel in het belang zijn van de afdeling of het ziekenhuis.”

Bestemming voor het geld

“Het gaat hier om een situatie die niet alledaags is,” zegt woordvoerster Joke Bart van het Medisch Centrum Alkmaar in een reactie. “Veel patiënten die naar huis gaan geven even een bloemetje of een taart. Dus waarom geen staatslot? Dat is wat wij eerst dachten. Maar nu zijn we ons aan het beraden wat we hiermee aanmoeten”, geeft ze toe. “Uiteindelijk zullen we er zeker voor zorgen dat er een passende bestemming komt voor het geld.” (Nursing.nl)

Lees ook:

Gouden handdruk bestuurders Sionsberg

Politiek hekelt gouden handdruk

Bekijk de reacties op dit bericht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.