Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verpleegkundigen moeten zelf beslissen over griepprik’

Vakbond NU’91 vindt dat verpleegkundigen en verzorgenden vanuit hun vakkennis en ervaring zelf moeten beslissen of zij wel of geen griepvaccinatie nemen. Dat schrijft vakblad Nursing vandaag. Eerder stelde wetenschappers dat alle verpleegkundigen voor de veiligheid van cliënten verplicht een griepprik moeten nemen.
‘Verpleegkundigen moeten zelf beslissen over griepprik’

‘Als verpleegkundige heb je nauw contact met de patiënt en daarom is het belangrijk om gevaccineerd te zijn. Daar moet je niet over zeuren, dat is onderdeel van de beroepsethiek’, zegt dr. Luc Bonneux in Nursing. NU’91 vindt de opmerkingen van de wetenschappers van weinig respect getuigen voor de beroepsgroep. ‘Door deze stelling wordt de sfeer gecreëerd dat verpleegkundigen en verzorgenden die na zorgvuldige overwegingen besluiten zich niet te laten vaccineren niet professioneel zijn Juist verpleegkundigen en verzorgenden kunnen vanuit hun vakkennis en ervaring heel goed zelf beslissen of een griepvaccinatie voor hen wenselijk is.’

Griepvaccinatie

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen, V&VN, vindt dat iedere individuele verpleegkundige een eigen afweging moet maken. Wel adviseren zij verpleegkundigen al jaren om de griepvaccinatie te nemen, met name degenen die met kwetsbare patiëntengroepen werken. ‘Jaarlijks overlijden tussen de 800 en 1000 kwetsbare ouderen aan de seizoensgriep. Iedere verpleegkundige of verzorgende die meehelpt om dit risico te verminderen door zich te laten vaccineren, helpt mee om gezondheidsschade te voorkomen. V&VN volgt hiermee het advies van gerenommeerde organisaties: de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Gezondheidsraad en het RIVM’, zegt Monique Roedoe, woordvoerster van V&VN in Nursing oktober. (Nursing)

Lees meer:

Deel zorgpersoneel moet wachten op griepprik

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Volgens mij is het doorslaggevend argument niet perse dat het om vakkennis en deskundigheid gaat vanuit de vpk professie om het griepvaccin wel of niet te nemen, maar vooral over het zelfbeschikkingsrecht van ieder individu, dus ook van vz + vpk. Van dwang en daarmee geen vrijheid van keuze kan geen sprake zijn.

  3. Het uitgangspunt van overlijden is genuanceerder. Influenza verstoort het toch al fragiele evenwicht van mensen. Het uitgangspunt van arbeidsverzuim is duidelijker, vind ik. Vaccinatie vermindert de ernst van besmetting en verkort de ziekteduur. Daardoor wordt de collegiale werklast kleiner. Vaccinatie doe je eerder voor dat argument. Voor alle tegenargumenten heb ik alle respect, mits goed afgewogen, wat lastig is, want die laten zich niet goed tegen elkaar afwegen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.