Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen voeren veel onnodige behandelingen uit

Redacteur Zorgvisie
Verpleegkundigen voeren vaak onnodige behandelingen uit bij hun patiënten. Sommige behandelingen zijn niet alleen overbodig, maar ook schadelijk, blijkt uit een peiling van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN).
Verpleegkundigen-iStcok-400.jpg
Foto: iStock

De V&VN deed de peiling onder ongeveer 600 verpleegkundigen en verzorgenden uit de langdurige zorg, ziekenhuiszorg en geestelijke gezondheidszorg. Daarin geeft 65 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden aan dat ze bepaalde handelingen dagelijks uitvoeren, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Bij 46 procent van de ondervraagden was de reden daarvoor dat ze de handelingen altijd zo uitvoeren, schrijft de V&VN in een persbericht. Bij 60 procent heeft de collega’s ook al aangegeven dat ze dingen doen die overbodig zijn.

Top 5 onnodige behandelingen
Uit de peiling blijkt dat verpleegkundigen vijf specifieke behandelingen vooral vaak onnodig uitvoeren. Zo controleren ze de vitale functies van hun patiënten soms tot wel drie keer per dag, terwijl ze dit tijdrovend voor zichzelf en belastend voor de patiënt vinden. Daarnaast zwachtelen ze de patiënten routinematig en trekken ze hen steunkousen aan terwijl eigenlijk niet duidelijk is of dat nodig is. Ook vinden de respondenten van de peiling dat ze onnodig vaak katheters, infusen en stoma’s vervangen. Meestal gebeurt dit meerdere keren per dag, terwijl 57 van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat het niet bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Het wassen van patiënten staat ook op de lijst met overbodige handelingen. Dat gebeurt dagelijks, omdat het volgens 67 procent van de deelnemers nou eenmaal zo gaat, maar ze vinden het wel belastend. Dat er standaard zeep bij wordt gebruikt kan volgens de groep klachten opleveren. Tot slot geven de verpleegkundigen aan dat ze veel handelingen overnemen die patiënten zelf ook uit zouden kunnen voeren. De V&VN noemt bijvoorbeeld scheren, wassen en het klaarzetten en geven van medicijnen. Dit probleem ligt vooral bij de verpleegkundigen zelf, omdat ze graag willen zorgen voor de patiënten.

Oproep verpleegkundigen
De V&VN hoopt dat verpleegkundigen en verzorgenden die gestopt zijn met dit soort overbodige behandelingen prakrijkvoorbeelden kunnen melden, zodat anderen kunnen leren hoe zij de gewoonten hebben doorbroken en welk effect dat heeft op de patiënt en de medewerker.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.