Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

Onderzoeksinstituut Nivel heeft onderzocht hoeveel verpleegkundigen en verzorgenden in loondienst serieus overwogen hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan. Hieruit blijkt dat slechts één op de zes van deze zorgmedewerkers heeft gedacht aan een leven als zzp’er.

De verplegenden en verzorgenden die overwegen als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) te gaan werken, doen dit volgens Nivel niet zozeer uit onvrede met hun huidige werk. Vooral de mogelijkheden om meer te verdienen en prettiger te werken zijn redenen om als zzp’er aan de slag te gaan. Daarbij lonken het hebben van meer flexibiliteit in de werktijden en een grotere zelfstandigheid om te bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en hoe die gegeven moet worden.

Verpleegkundigen in loondienst

Toch blijken in loondienst werkende verpleegkundigen en verzorgenden niet massaal als zzp’er aan de slag te willen gaan. Daarvoor zien ze te veel nadelen. De belangrijkste zijn de administratie en het zelf moeten zorgen voor voldoende werk. Ook zullen ze het werken in teamverband, met vaste collega’s missen. Over het algemeen zien de in loondienst werkende verpleegkundigen en verzorgenden meer nadelen dan voordelen van het werken als zzp’er. Dit betekent dat het aantal zelfstandig werkende verpleegkundigen en verzorgenden in de nabije toekomst waarschijnlijk niet snel zal stijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder de deelnemers van het landelijke Panel Verpleging & Verzorging. Van de ongeveer duizend deelnemers hebben 685 verpleegkundigen en verzorgenden schriftelijke, voorgestructureerde vragen beantwoord. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming

Aantal zzp’ers in ziekenhuizen is miniem

Verpleegkundigen eisen betere vergoedingen

Slotervaartziekenhuis kaapt verpleegkundigen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.