Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen willen wetenschappelijke inhaalslag maken

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Beroepsvereniging V&VN heeft op 24 september het Wetenschappelijk College Verpleegkunde V&VN opgericht. Daarin werken de dertien hoogleraren verplegingswetenschap in Nederland samen voor meer wetenschappelijke onderbouwing voor verpleegkundig handelen.
Sonja-Kersten-VenVN_Foto-Erik-Buis
Sonja Kersten, directeur V&VN. Foto: Erik Buis

‘Als je de hoeveelheid wetenschappelijke literatuur van de medisch specialistische zorg vergelijkt met die van de verpleegkundige zorg, schrik je je lam’, zegt Sonja Kersten, directeur V&VN. ‘We hebben echt een inhaalslag te maken.’ Het Wetenschappelijk College Verpleegkunde V&VN moet die inhaalslag gaan maken. In het college werken de dertien hoogleraren verplegingswetenschap in Nederland samen aan een wetenschappelijke agenda. Voorzitter van het college is Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Maastricht University. Het college wil een brug slaan tussen onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk van verpleegkundigen en verzorgenden.

Impact verpleegkundig handelen weinig onderzocht

Verpleegkundige interventies hebben veel impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij wondzorg, pijnbestrijding, klachten rond vermoeidheid, problemen bij voeding, en sociaal en psychisch welbevinden. Verpleegkundigen en verzorgenden verrichten dag in dag bepaalde handelingen, terwijl het effect daarvan nog weinig is onderzocht, stelt Kersten. ‘Zijn bijvoorbeeld verpleegkundige interventies voor smetten of incontinentie echt goed onderzocht? We willen veel meer weten over de effecten van het verzorgend en verpleegkundig handelen op de kwaliteit van leven van de patiënt, op de zelfredzaamheid, op verbetering van de gezondheidstoestand, op het voorkomen van ziekte door verpleegkundige preventieve maatregelen, noem maar op. Er is wat dat betreft nog een wereld te winnen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.