Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verscherpt toezicht voor Sherpa

MAARSSEN - De Inspectie voor de gezondheidzorg (IGZ) heeft gehandicaptenzorginstelling Sherpa onder verscherpt toezicht geplaatst. Op twee locaties zijn de zorgverlening en begeleiding onder de maat. De IGZ gaat het toezicht op de gehandicaptenzorg intensiveren.

Aanleiding voor het IGZ-onderzoek Sherpa was een uitzending van NOVA op 16 februari waarin een aantal familieleden van de cliënten aangaven zich ernstig zorgen te maken over de medische zorg en de kwaliteit van de hulpverlening. De medische zorg is volgens de Inspectie echter in orde. Wel blijken andere onderdelen van de zorgverlening en begeleiding onder de maat. Het gaat in het bijzonder om de locaties Hunze en Gouwe.

Verstoorde verhoudingen

Volgens de IGZ zijn persoonlijke ondersteuningsplannen voor cliënten vaak niet goed uitgewerkt en is onduidelijk welke hulpverlener waar voor verantwoordelijk is. Ook is in deze woonvoorzieningen sprake van achterstallig onderhoud. Op signalen van ouders en behandelaars is te afwachtend gereageerd en verhoudingen zijn hierdoor verstoord geraakt.

Mediator

De Inspectie eist dat er binnen vier weken een plan van aanpak gereed is voor verbetering. Ook moeten er actuele ondersteuningsplannen worden gemaakt en een externe mediator worden aangetrokken. Deze moet de vertrouwensrelatie herstellen tussen Sherpa en de ouders.

Verscherpt toezicht

De IGZ gaat het toezicht op de gehandicaptenzorg intensiveren. Het zogeheten gelaagde en gefaseerde toezicht (GGT) wordt versneld ingevoerd. De Inspectie probeert risicovolle situaties op te sporen met behulp van informatie die zorginstellingen zelf via digitale formulieren moeten aanleveren. De resultaten daarvan moeten al in september beschikbaar zijn. Op basis daarvan wil de Inspectie 75 locaties bezoeken waar circa 100-150 fte’s werken. In de gehandicaptenzorg zijn er 350 van deze locaties.

Meldlijn

Verder wordt de meldlijn voor verpleeghuiszorg opengesteld voor meldingen over de gehandicaptenzorg. Incidenten gaat de Inspectie doorspelen naar de landelijke klachtencommissie. Wanneer er meer meldingen binnenkomen over een locatie, dan kan dat wijzen op structurele tekortkomingen en zal de IGZ mogelijk langskomen. (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.