Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verschraling AWBZ-zorg dreigt in grote steden

De AWBZ-zorg voor bewoners van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht dreigt de komende jaren te verschralen als er niet méér rekening wordt gehouden met de specifieke zorgvraag en de hogere kosten in grote steden.

Dit stellen Agis, Achmea en het Platform Zorginstellingen Grote Steden naar aanleiding van eigen onderzoek.

Grotere behoefte aan AWBZ-zorg

Daaruit blijkt dat de omvang en aard van de AWBZ-zorg in grote steden sterk afwijkt van andere gebieden in Nederland. In grote steden is de gezondheid van mensen in het algemeen slechter, komen meer achterstandswijken voor en wonen meer alleenstaanden.

Verder wonen in de grote steden meer mensen met een lager inkomen en kennen de grote steden een grotere diversiteit aan nationaliteiten en culturen. Al deze factoren zorgen voor een grotere en meer diverse behoefte aan AWBZ-zorg voor grootstedelijke bewoners.

Extra kosten in grote steden

Tegelijkertijd blijkt dat grootstedelijke zorg­instellingen te maken hebben met zeker tien procent hogere kosten dan instellingen elders in het land. Zo liggen de personeelskosten in de stad beduidend hoger en hebben de instellingen te maken met fors hogere kosten voor huisvesting.

Door de hogere kosten van grootstedelijke instellingen is er verhoudingsgewijs minder geld beschikbaar voor de zorg in vergelijking met andere gebieden in Nederland. Omdat de behoefte aan AWBZ-zorg in de grote steden alleen maar toeneemt, dreigt hierdoor een verschraling van de zorg.

Een woordvoerster van het ministerie van VWS zegt de signalen serieus te nemen, maar laat weten dat de grote steden niet hoeven te reken op een “sloot geld”. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– Randstadtoeslag gaat niet door

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.