Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Versnippering informatiesystemen leidt tot fouten

Annelies Vermeulen
Versnippering van informatie door gebruik van verschillende systemen levert problemen op. Dat komt naar voren uit een rondetafeldiscussie waaraan verschillende ketenpartners uit de zorgsector onlangs deelnamen.
Versnippering informatiesystemen leidt tot fouten

Partijen als de gemeente Amsterdam, de gemeente Rotterdam, het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) namen deel aan de rondetafel die werd georganiseerd door Caerleon.

Problematiek

Alle deelnemende partijen gaven aan dat zij in meer of mindere mate kampen met problematiek van versnipperde informatie. Tegelijkertijd werd onderkend dat deze problematiek deels onvermijdelijk is bij een complexe sector als de zorg, waarin veel verschillende partijen actief zijn die gezamenlijk optreden. Het probleem van de versnipperde informatie doet zich in de praktijk op verschillende manieren gelden. Dezelfde informatie wordt bij meerdere diensten opgeslagen waardoor inconsistentie in de gegevens ontstaat en het moeilijk is een integraal klantbeeld te realiseren. Er is veelvuldig sprake van informatieoverdracht tussen partijen en van talrijke koppelingen tussen systemen. Dit werkt fouten in de hand, ook al omdat de overdracht nog niet altijd even goed is geregeld.

Wet- en regelgeving

De voortdurend veranderende en steeds strengere wet- en regelgeving heeft eraan bijgedragen dat informatievraagstukken meer aan de oppervlakte zijn gekomen en meer urgent zijn geworden. Nieuwe regelgeving, zoals in het verleden NEN7510 op het gebied van informatiebeveiliging en de GBZ-eisen om te mogen aansluiten op het Landelijk Schakel Punt, leiden tot nieuwe standaarden. Eens te meer worden partijen in de zorg bij de invoering van dit soort nieuwe standaarden met de neus op de feiten gedrukt dat ze op het gebied van informatie-uitwisseling met elkaar uit de pas lopen waardoor adequate informatieoverdracht in de knel komt. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

‘CCD en SNOMED zijn hard op weg landelijke standaard te worden’

Nictiz: ‘Te weinig standaardisatie bij zorg op afstand’

‘Standaardisatie moet voorkomen dat een instelling vastgebakken zit aan één merk’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.