Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Verzekeraar onkundig over bevoegdheden ggz-verpleegkundige’

Redacteur KinderopvangTotaal
De psychiatrisch verpleegkundige is bevoegd om diagnoses te stellen en een behandelplan te maken, maar zorgverzekeraars weten daar niets van. Een goede herschikking van taken in de curatieve ggz staat op het spel. Dat zegt beroepsorganisatie V&VN in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland naar aanleiding van het niet betalen van declaraties aan Europsyche.
‘Verzekeraar onkundig over bevoegdheden ggz-verpleegkundige’

Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) worden verpleegkundig specialisten in de ggz door zorgverzekeraars niet erkend als hoofdbehandelaar. Terwijl dat wel in de wet BIG duidelijk is opgenomen. V&VN vindt dat zorgverzekeraars verpleegkundig specialisten hinderen in de uitoefening van hun beroep en cliënten daarvan de dupe worden: ‘Onbegrijpelijk en op basis van onjuiste informatie en oneigenlijke argumenten.’

Europsyche

Dat schrijft V&VN in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland. De zaak kwam aan het rollen toen zorgverzekeraar CZ bekend maakte dat zij declaraties van de stichting Europsyche, waar veel specialistisch verpleegkundigen bij zijn aangesloten, niet wilde vergoeden. Alleen zorg verleend door een geregistreerd psychiater, wordt door de zorgverzekeraars vergoed. Het probleem was verder dat zorgverzekeraars geen inzicht hadden in welke psychische zorg zij vergoeden.

Kwalificaties

Volgens de beroepsorganisatie wordt de verpleegkundige op deze manier neergezet als een niet gekwalificeerde hulpverlener, terwijl de wet BIG de kwalificaties juist duidelijk omschrijft. V&VN beticht de verzekeraars ervan taakherschikking – tussen artsen en specialistisch verpleegkundigen – in de ggz te frustreren: ‘Juist in een periode van bezuinigingen en stijgende zorgvraag verwacht V&VN dat ZN de samenwerking met verpleegkundig specialisten omarmt om doelmatigheidsredenen en voor kwalitatief goede zorg.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

CZ wil regels voor declaraties aanscherpen

Rechter maakt weglaten declaratiecodes mogelijk in ggz

8 REACTIES

  1. De verzekeraars dienen de verpleegkundige specialisten en SPVers in de ggz uit te betalen. In alle instellingen opent en sluiten zij de DBC. En er komt soms nooit een psychiater of psycholoog aan de behandeling te pas. Dus straks bepalen de zorgverzekeraars nog wie behandeld dient te worden en door welke specialist. Deze hulpverleners zijn bevoegd om hun werkzaamheden uit te voeren en zijn BIG geregisteerd. De verzekerden hebben op den duur niets meer te vertellen.

  2. Lees alle reacties
  3. Vandaag bij TROS-nieuws is fraude breeduit besproken geweest en niemand, die ermee wegkomt, terwijl er door zorgverleners vaak aan de kant geschreeuwd werd nu eindelijk eens wat transparanter te werken-mn kleinschaligheid en diens verantwoordelijkheden bijbrengen

  4. Volledig mee eens Juspol, bij de plaatselijke RIAGG in Leeuwarden gingen de SPVsterjes huilen omdat ze chronische patienten moesten gaan zien. Een beetje kleppen met yavis klantjes is natuurlijk een stuk comfortabeler.Ambulanterfanten bij de rampspoed die RIAGG heette.

  5. Gewoonweg nonsens. Verpleegkundigen ggz die dan diagnose zouden stellen bijvoorbeeld borderliners nota bene? Nou dacht het niet. En is het wel zo onmiddellijk ingrijpen overheid. Klopt geen moer van en dat roep ik al jaren. Dat een reguliere ggz vroeger “riagg” geheten o.a. dan zat mensen in gesprekje zo nu en dan bij een verpleegkundige laten lopen waar ze geen moer aan hebben dat ten eerste en ten tweede waarbij mensen niet eens wisten dat er een behandelplan moest zijn en medisch dossier.
    Clenten laat dossier onmiddellijk kopiëren waar u recht op heeft. Anders kun je konstateren zoals ik konstateerde dat de zaak werd belazerd en zit je bij een Tuichtcollege die overigens in die zaak de betreffende mensen 3 in getal uit de wind hielden tegen wil en dank. Walgelijke rotlui. Dat is gewoon Nederlands geachte redactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.