Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verzekeraars dwingen ziekenhuizen te stoppen met complexe operaties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Geen enkele zorgverzekeraar zal voor volgend jaar nog complexe kankeroperaties inkopen bij ziekenhuizen die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen. Ook ziekenhuizen die naar verwachting van de zorgverzekeraars de normen in 2012 niet gaan halen, kunnen fluiten naar een contract.
Verzekeraars dwingen ziekenhuizen te stoppen met complexe operaties

Als gevolg hiervan stoppen 23 ziekenhuizen met deze ingrepen.

Heelkundenormen

Zorgverzekeraars Nederland inventariseerde bij alle 92 Nederlandse ziekenhuizen of zij voldeden aan de minimumnormen voor de operatieve behandeling bij zes vormen van kanker, bij blaasverwijderingen en buikaorta-operaties. De normen voor deze operaties zijn in de loop van het afgelopen jaar opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Zorgverzekeraars trekken één lijn

Uit de inventarisatie bleek dat 23 ziekenhuizen niet aan de kwaliteitsnormen voldeden. Zij zullen stoppen met ingrepen waarvan zij de norm niet halen. Een aantal andere ziekenhuizen voerde deze complexe operaties al niet uit. Ziekenhuizen die wel aan de kwaliteitsnormen nemen de behandelingen over. De manier waarop de verzekeraars de ziekenhuizen onder druk zetten, leidt tot de gewenste concentratie. Daardoor kunnen ziekenhuizen zich specialiseren in dergelijke behandelingen, met als gevolg dat de kwaliteit van zorg omhoog gaat. ZN directeur zorg Tony Lamping: “Zorgverzekeraars geven hiermee uitvoering aan het hoofdlijnenakkoord over een beheerste kostenontwikkeling in de ziekenhuiszorg. Wij willen dat mensen die te maken krijgen met een ernstige aandoening verzekerd zijn van de beste zorg. Zorgverzekeraars zullen dus vanaf heden geen contracten afsluiten met ziekenhuizen die niet aan de norm voldoen of waarvan we verwachten dat ze in 2012 de minimumnorm niet gaan halen.”

Kwaliteitsaspecten

De NVvH stelde kwaliteitsnormen op voor chirurgische ingrepen bij borst-, dikke darm-, long-, slokdarm-, alvlees- en leverkanker, blaasverwijdering en verwijde buikaorta.

De normen omvatten de inzet van medische teams met voldoende specifieke ervaring, het gebruik van geavanceerde apparatuur, het hebben van structureel overleg met collega’s of andere ziekenhuizen en het doen van een minimum aan operaties voor voldoende ervaring en routine. NVvHvoorzitter Rob Tollenaar, tevens hoogleraar oncologie aan het LUMC, is tevreden: “Het is goed om te zien dat de ziekenhuizen en betrokken medisch specialisten hun verantwoordelijkheid hebben genomen en zo snel actie hebben ondernomen.”

Uit de inventarisatie blijkt dat vrijwel alle ziekenhuizen voldoen aan de normen voor de operatieve behandeling van borst- en dikke darmkanker. Voor alvleesklier-, lever-, en slokdarmkanker zijn er minder ziekenhuizen die voldoen aan de normen om operatieve behandeling te kunnen uitvoeren. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees hier welke ziekenhuizen voldoen

Lijst: Welke ziekenhuizen voeren de complexe kankeroperaties nog wel uit

Lees meer:

Achmea voert de druk op

CWZ verwijt Achmea paniekzaaierij

Vijf ziekenhuizen op zwarte lijst CZ

CZ sluit tien ziekenhuizen uit voor blaaskankerzorg

1 REACTIE

  1. Kwaliteit is een must. Iedereen die kiest voor een Zorgbehandeling wil kwalitatief de beste behandeling. Niets mis mee. Dan een aantal kilometers langer rijden , maar voor de Client de beste behandeling. Zelf ben ik al jaren een groot voorstander van dat Ziekenhuizen zich gaan specialiseren en Keuzes gaan maken in Goede Zorg. Veel RvB hebben tot nu toe de “Boot “afgehouden , maar nu keert het tij ten voordele voor de Client ,waar het uiteindelijk om gaat. Nu het Politieke Debat ???

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.