Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Verzekeraars kochten zorg 2012 te duur in

Zorgverzekeraars die inkoopafspraken hebben gemaakt met ziekenhuizen op basis van aanneemsommen, blijken de ziekenhuiszorg achteraf te duur te hebben ingekocht. Achmea kreeg door een te ruime budgettering zeker 40 miljoen euro minder binnen dan gedacht. CZ en Menzis herkennen de trend dat de volumegroei onder de 2,5 procent uit komt.
Verzekeraars kochten zorg 2012 te duur in
Foto: Foto: Lex van Lieshout

Dat komt omdat zorgverzekeraars als Achmea en Menzis, een totaalbedrag hebben afgesproken met ziekenhuizen. Vaak zijn het zogeheten min/maxcontracten, waarbij ziekenhuizen zelf moeten betalen als ze meer zorg leveren aan hun patiënten dan is afgesproken. Leveren ziekenhuizen minder zorg dan mogen ze het resterende bedrag houden.

Patiënten blijven weg

Waar niemand rekening mee hield, is dat er vorig jaar veel minder mensen naar het ziekenhuis toe zijn gegaan. Achmea schat in dat de volumegroei vorig jaar op 1,8 procent is blijven steken en dus niet overeenkomt met de verwachte 2,5 procent uit het hoofdlijnenakkoord waarop de aanneemsommen waren gebaseerd. De

5
535

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.