Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzekeraars moeten tarieven openbaar maken’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De zorgverzekeraars zijn aan zet bij het transparant maken van ziekenhuistarieven. Dat zegt marktmeester ACM.
geld.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De ACM doelt op de tarieven tot aan de eigen risicogrens. 

Zorginkoop
ACM denkt dat de jaarlijkse zorginkooponderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars worden verstoord als de ziekenhuizen zelf de tarieven openbaar maken. ‘Het is de bedoeling dat ziekenhuizen in de verschillende regio’s met elkaar concurreren om patiënten te bedienen, niet alleen op kwaliteit en service, maar ook op prijs. Stel nu dat een ziekenhuis op een strategisch moment zijn tarieven openbaar maakt, als andere ziekenhuizen nog in onderhandeling zijn. Dan wordt het voor alle ziekenhuizen eenvoudiger om hun tarieven hoog te houden.’

Ziekenhuistarieven
De verzekeraar heeft contracten met de verschillende ziekenhuizen en brengt via het eigen risico de ziekenhuistarieven direct in rekening aan de verzekerde. Daarom kan een zorgverzekeraar zijn verzekerden het best adviseren over de actuele ziekenhuistarieven en de gevolgen voor het eigen risico. Dat kan bijvoorbeeld via de website, een speciaal portal voor patiënten of via de telefoon.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.