Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars mogen afstemmen over medicijnenvergoeding

Zorgverzekeraars mogen voortaan gezamenlijk afspreken welke apotheekbereidingen worden vergoed. Dat meldt het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Eerder dit jaar leek de mededingingswetgeving zo’n gezamenlijke afstemming van de zorgverzekeraars te verbieden.
Verzekeraars mogen afstemmen over medicijnenvergoeding

Door het verbod op onderlinge afstemming werden sommige geneesmiddelen door de ene zorgverzekeraar wel en door de andere niet vergoed. Dit was onduidelijk voor verzekerden. Over een oplossing is de afgelopen maanden uitvoerig gesproken door zorgverzekeraars, apothekers, het ministerie van VWS en mededingingsautoriteit Autoriteit Consument en Markt (ACM). Inmiddels is duidelijk geworden dat ‘gezamenlijk duiden’ tóch mag mits het Zorginstituut Nederland aanwezig is bij deze gezamenlijke duiding van de zorgverzekeraars. Nog deze maand komen de verzekeraars met de landelijke vergoedingslijst die op 1 januari 2016 van kracht wordt.

Rouvoet

‘Een pragmatische oplossing die verzekerden duidelijkheid geeft en tegelijk past in de mededingingsregels’, zegt ZN-voorzitter André Rouvoet. ‘De afgelopen maanden verkeerden veel verzekerden in onzekerheid over de vergoeding van de medicijnen die voor hen op maat gemaakt worden. Al die verschillende regelingen en voorwaarden van afzonderlijke zorgverzekeraars veroorzaken onduidelijkheid voor onze verzekerden.’

Gezamenlijk duiden

Het gaat vooral om eigen bereidingen en zogenoemde doorgeleverde apotheekbereidingen: niet-geregistreerde geneesmiddelen die in één apotheek worden gemaakt en die worden doorgeleverd aan een andere apotheek waar dit geneesmiddel aan de patiënt ter hand wordt gesteld. Als deze aanpak werkt, wil ZN ook op andere terreinen ‘gezamenlijk duiden’ gaan inzetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.