Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzekeraars negeren privacyverklaringen’

Verzekeraars ‘saboteren’ declaraties wanneer de diagnosecode van patiënten niet wordt doorgestuurd, stellen GGZ-therapeuten gisteren in een uitzending van actualiteitenrubriek Zembla. Volgens Zembla negeren grote zorgverzekeraars als Achmea, VGZ en Ohra hiermee een rechterlijke uitspraak.
‘Verzekeraars negeren privacyverklaringen’
Foto: ANP

In de Zembla-uitzending vertellen GGZ-therapeuten dat zorgverzekeraars geen privacyverklaring accepteren. Als een GGZ-patiënt niet wil dat zijn diagnose bekend wordt bij de verzekeraar kan hij een privacyverklaring ondertekenen. Verzekeraars moeten dan wel de declaratie uitkeren. Ze proberen om alsnog diagnose-informatie van de patiënt te krijgen. Ook zeggen verzekeraars in sommige gevallen dat de DBC-code (Diagnose Behandel Combinatie) verplicht is. De betaling laat ondertussen maanden op zich wachten.

Betalingsprobleem

Zorgverzekeraars reageren in de uitzending dat dit betalingsprobleem inmiddels van de baan is. Zembla heeft de proef op de som genomen en meldt dat verschillende grote zorgverzekeraars nog altijd verkeerde informatie verstrekken: zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd, luidt steevast de reactie. Van een privacyverklaring zegt geen van de telefonistes op de hoogte te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.