Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Verzekeraars twijfelen over eigen betaling niet-gecontracteerde zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers wil de wet wijzigen om zorgverzekeraars de mogelijkheid te geven om niet gecontracteerde zorg niet meer te vergoeden.
Verzekeraars twijfelen over eigen betaling niet-gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars betwijfelen of ze patiënt de volledige rekening voor zo’n ziekenhuisbezoek zelf willen laten betalen.

Aanpassing Zorgverzekeringswet mogelijk

Op dit moment staat in de Zorgverzekeringswet dat een verzekeraar voor in natura verzekerde zorg een lagere vergoeding mag geven. Deze vergoeding mag niet zo laag zijn dat het verzekerden belemmert om naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan. Dit ‘hinderpaal-criterium’ verbiedt zorgverzekeraars de hele rekening bij de patiënt neer te leggen. Nieuwe Europese wetgeving maakt aanpassing van de Zorgverzekeringswet op dit punt mogelijk, laat Schippers weten in een brief aan de Tweede Kamer. Verzekeraars dragen sinds dit jaar meer risico en hebben er belang bij dat zij hun verzekerden zoveel mogelijk naar gecontracteerde zorgaanbieders kunnen sturen. Niet-gecontracteerde zorg is duurder. Verzekerden die toch volledige keuzevrijheid willen, kunnen een restitutiepolis nemen. Schippers liet al eerder weten het prijsverschil tussen natura- en restitutiepolissen te klein te vinden, waardoor selectieve zorginkoop nog onvoldoende van de grond komt. Schippers verplicht zorgverzekeraars wel om hun verzekerden goed voor te lichten zodat zij voorafgaand aan verlenging of afsluiting van hun verzekering weten welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd.

Zorgplicht en andere verplichtingen

Zorgverzekeraars vinden de stap van de minister ‘positief’ maar willen nog niet zeggen of ze hun klanten de rekeningen zelf laten betalen. Menzis: ‘De brief onderstreept de rol van de zorgverzekeraar waardoor hij beter kwaliteitszorg kan inkopen. Klanten die volledige keuzevrijheid willen, kunnen altijd kiezen voor restitutiepolissen.’ Achmea staat achter de wetswijziging maar vermoedt niet dat dit ‘van het ene op het andere moment zo zal zijn.’ Verzekeraars moeten voldoen aan hun zorgplicht, dus genoeg zorg inkopen, zo legt een woordvoerder uit. Daarbij zal het nodig zijn om klanten inzicht te geven in kwaliteitsverschillen. De kennis daarover is er nog veel te weinig: ‘Het zal veel uitleg kosten aan de klant maar het is echt nodig om de premie betaalbaar te houden.’ Antwoord op de vraag of ze hun restitutiepolissen duurder maken, geeft nog geen enkele verzekeraar. Een woordvoerder Coöperatie VGZ: ‘Wij gaan heel goed nadenken hoe we hiermee verder willen. Het mag wel, maar het moet niet.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Nog bijna geen ziekenhuis heeft een inkoopcontractTweederde ziekenhuizen verwacht liquiditeitsproblemen

Achmea: geen contract te dure ziekenhuizen

15 REACTIES

  1. deze kan schippers niet toe laten zij is toch minister af die wil toch nog een wit voetje halen en ook de zorgverzekeraar
    moet het zo laten als het is anders dan krijgt men van welles nietes spelletje en je betaald er zoveel in de maand ervoor er is altijd wat te mopperen bah daar word men dood en dood ziek van ben je het niet dan word je het wel
    met dat gezeur

  2. Lees alle reacties
  3. Ongelofelijk wat er nu gebeurd. Waar is de Solidariteit in NL gebleven ? We krijgen net als in de USA en Ver.Koninkrijk een 2 Klassen-systeem . Prive-klinieken en ” Staatsklinieken ” met een enorm verschil van aanbod van Zorg. Zelf gisterochtend 29-3-2012- naar Mohs-kliniek geweest, het viel me op ; korte wachttijd en zeer Clientvriendelijk geholpen door de med.specialist . En het wordt vergoed door de Zorgverzekeraar. Zo kan het ook ! Vraag aan de Politiek ; hoe nu verder ?

  4. Zie je nou dat de macht zich wellustig om zich heen grijpt!
    Het wordt tijd dat ze moeten gaan dimmen en gewoon doen waarvoor ze staan:’Nl uitbetalen wanneer de client de zorg waarvoor hij kiest en behandeld wordt, wordt uitbetaald.!
    De grote instanties gaan direkt de politiek influisteren, wat er moet gebeuren.!Kijk maar naar de banken, waarvan we inmiddels de rekening ook gepresenteerd krijgen!
    Het wordt tijd, dat indien ze teveel voor het zeggen hebben, dat het gauw met die aanvullende verzekering afgelopen moet zijn!Zo denk ik erover, dan betaal ik die 1800euro, die ik met 6 jaar basis verzekerd zijn als spaarpotje gereserveerd heb voor de behandelingen, die me eventueel te wachten staan!

  5. @ J.E. “….juist omdat ik meer dan een zorgverzekeraar verstand heb van mijn vakgebied…” Dat is heel prettig voor u! Maar….
    Bent u zich ervan bewust dat de doorsnee patiënt niet kan beschikken over de juiste gegevens? Bent u zich er niet van bewust dat de doorsnee patiënt in goed vertrouwen naar een arts of ziekenhuis gaat zonder zich af te (kunnen) vragen of de geboden kwaliteit wel in orde is? Ben u zich er niet van bewust dat de doorsnee patiënt niet de hele administratieve rompslomp wil/kan handlen daarom toch aangewezen blijft op de door u zo geringschattend genoemde “schlemiel polis”?
    De verzekeraar behoort de belangen van de patiënt te behartigen, daar worden ze voor betaald en de zorgverleners behoren zo goed mogelijk te zorgen, daarvoor worden ze ook betaald, zo simpel is het. Wat er nu gebeurt is een heel woud, gebouwd van restricties, zgn. keuzevrijheid, administratieve rompslomp, enz. enz. Dit kost vreselijk veel geld, geld dat voor de zorg bestemd is. Wie betaalt uiteindelijk de rekening? Ja…., wij allemaal

  6. De les is duidelijk. Als je een schlemiel polis (ik bedoel natura polis) afsluit, dan moet je als patient daar de consequenties van accepteren. Wat is er nu zo onredelijk aan deze maatregel? Kun je niet als je lage kosten wilt en weinig waarde hecht aan keuzevrijheid een natura polis afsluiten? Is het onmogelijk voor hen die waarde hechten aan keuzevrijheid (c.q. kwalitatief hoogwaardige zorg) om een restitutiepolis af te sluiten? Zelf heb ik al sinds het begin een restitutiepolis, juist omdat ik meer dan een zorgverzekeraar verstand heb van mijn vakgebied. Misschien ben ik niet slim genoeg voor deze discussie, maar ik zie de ophef in termen van keuze voor de patient niet zo.
    Wat me wel zorgen baart zijn uitspraken als “Niet-gecontracteerde zorg is duurder. ” Dat is feitelijk onjuist. Kijk naar de niet-gecontracteerde prijzen van het Rijnstaete ziekenhuis en vergelijk dat met de prijzen van b.v. het AVL/NKI (beide zijn via google te vinden). Je kan me niet vertellen dat alle gecontracteerde prijzen nog onder die van het Rijnstaete zitten. Te meer daar, naar mijn indruk, prijzen meer worden gebaseerd op historische omzet dan op kostenprofiel of een vergelijk van de prijzen van alternatieve aanbieders. Er is een reden waarom vanuit VWS en de verzekeraars gestuurd wordt op de uitsluiting van niet-gecontracteerde zorg: met die aanbieders is geen budgetafspraak gemaakt. Zij zijn in staat om te reageren op de onvermijdelijke schaarste die zal optreden als gevolg van de budgettering. Door niet-gecontracteerde zorgaanbieders categoraal uit te sluiten lijkt men te hopen dat de afdwinging van de budgettering gerealiseerd kan worden. (Welk laatste idee overigens naar mijn stellige overtuiging tot doden zal leiden, maar dat terzijde)

  7. Verzekeraars hebben een winstoogmerk: Het gaat helemaal niet over kwaliteit! Het gaat over inkopen tegen de laagste prijs. Maar dat gaat onder het mom van betere zorg. Patiënten beoordelen vaak op communicatieve vaardigheden. Er zijn heel wat “horken” die fantastisch opereren. Gaan we die buiten spel zetten? We krijgen grote fusies van ziekenhuizen zodat ze werkbare afspraken kunnen maken en zowel patiënten als medisch specialisten als familie zullen moeten gaan reizen.

  8. dan moet de minister mean en lean de zorgverleners en de zorgverzekeraars dwingen jaarlijks voor 15 december de contracten rond te hebben voor het daar op volgende jaar.
    en we weten hoe het al jaren gaat in het B segment, waar uitschieters bekend zijn van contracten rond krijgen in oktober van een lopend jaar.
    Zorginstellingen worden feitelijk gedwongen de poort te sluiten totdat er contract is geregeld. Dan weet de patient waar hij aan toe is.
    De praktijk van de werkvloer is zover weg van de beleidsmakers, ongelofelijk wat er allemaal wordt gesproken. tijd voor hands on.

  9. De waanzin regeert. Ziekenhuizen en verzekeraars worden het niet eens over contractering en de verzekerde, klant van beiden, krijgt de rekening. Deze moet dan naast de premie van de verzekeraar ook de rekening van de behandeling betalen aan het ziekenhuis.

  10. Straks moet ik dus zelf uit gaan zoeken waar mijn verzekeraar een contract mee heeft afgesloten en waar en voor welke behandeling of DOT of DBC of wat dan ook?
    Keuze vrijheid = alleen voor degene die straks nog in staat is om informatie te vergaren…
    Hoezo klantvriendelijk???
    Ouder worden is een straf in Nederland…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.