Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars vereenvoudigen huisartsencontracten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars, huisartsen en zorggroepen hebben de algemene bepalingen in de overeenkomsten met huisartsen voor een belangrijk deel geüniformeerd.
handdruk.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat melden de huisartsenverenigingen.

Het Roer Gaat Om
Eenvoudiger maken van de huisartsencontractering was een van de afspraken uit ‘Het Roer Gaat Om’. De betrokken partijen hebben samen de verschillende contracten beoordeeld. De algemene bepalingen zijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Er zijn nu landelijk uniforme afspraken gemaakt over onder meer beschikbaarheid en bereikbaarheid, continuïteit van zorg, controles en fraudebestrijding. Waar mogelijk zal dat al worden ingepast in de contracten voor 2017, anders gaan de uniforme contracten in 2018 in.  

Zorginkoop
De vereenvoudigde contracten moeten de samenwerking en gelijkwaardigheid tussen huisartsen en zorgverzekeraars verbeteren. Problemen met de contractering moeten erdoor verminderen. Huisartsen klagen sinds de introductie van hun nieuwe bekostigingsstelsel in 2105 massaal over de inkoopcontracten van zorgverzekeraars. De contracten zijn veel te lang, vragen niet relevant en iedere zorgverzekeraar vraagt op zijn eigen manier gegevens op. Huisartsen weigerden ‘te tekenen bij het kruisje’.

Ketenzorg
Ook is overeengekomen dat huisartsen en zorgverzekeraars komend jaar gaan kijken naar andere aandachtspunten, zoals het declaratie- en controleproces en financiële en kwalitatieve verantwoording in de ketenzorg.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.