Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars wisselen gevallen zorgfraude uit

Het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg van Zorgverzekeraars Nederland en het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars gaan meldingen van zorgfraude met elkaar uitwisselen.
Verzekeraars wisselen gevallen zorgfraude uit
Foto: ANP Koen Suyk

De samenwerking in het register hebben het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onlangs vastgelegd in een convenant. De brancheorganisaties vinden fraude en criminaliteit in de zorg ontoelaatbaar en willen misbruik van zorgpremies en publieke en private middelen in de zorg een halt toeroepen.

Openbaar Ministerie en politie
In het convenant is afgesproken dat het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg van ZN namens alle zorgverzekeraars vastgestelde fraudes meldt aan het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Het CBV zet fraude door verzekerden, interne medewerkers van zorgverzekeraars of derden (bijvoorbeeld hulpmiddelenleveranciers) door naar het Openbaar Ministerie en de politie. Daarnaast zoekt het CBV naar overeenkomsten met meldingen van schadeverzekeraars en worden de gegevens gebruikt voor statistieken over verzekeringsfraude en -criminaliteit.

Samenwerking
Sinds maart 2012 verzamelt het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg fraudemeldingen van de zorgverzekeraars. Samen met Vektis, het informatiecentrum voor de zorg, analyseert het kenniscentrum de verzamelde informatie waardoor meer inzicht ontstaat in aard en omvang van zorgfraude. Dit inzicht maakt het mogelijk om fraude zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken. Daarnaast coördineert het kenniscentrum de samenwerking met ketenpartners. Om fraude in de zorg beter tegen te gaan, wordt die samenwerking steeds verder geïntensiveerd.

Valse nota’s
Bij verzekeringsfraude in de zorg gaat het bijvoorbeeld om valse nota’s, nota’s waarbij is vastgesteld dat de zorg niet geleverd is, nota’s waarbij het bedrag onterecht is opgehoogd of waarop een onjuiste behandeldatum staat. Daarnaast kan er sprake zijn van onterechte declaraties (niet opzettelijk). In 2011 hebben zorgverzekeraars voor 7,7 miljoen euro aan fraude vastgesteld en 167 miljoen euro bespaard door controles op onterechte declaraties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.