Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzuim ggz stijgt naar hoogste punt in drie jaar

Het verzuimpercentage is in het tweede kwartaal gestegen van 4,91 in 2016 naar 5,46 in 2017. Niet eerder was het verzuimpercentage zo hoog in de afgelopen drie jaar. In het voorafgaande kwartaal was dit 5,42.
Kranke Frau
AdobeStock

De stijging van het verzuimpercentage wordt met name veroorzaakt door het langdurig verzuim, zo meldt brancheorganisatie GGZ Nederland. Zowel in het eerste als tweede ziektejaar door verzuim dat langer dan 92 dagen duurt. De hoogste stijging is te zien bij medewerkers ouder dan 55 jaar. Met 7,18 procent is het verzuim niet eerder zo hoog geweest bij deze groep.

Ziekte duur

Medewerkers hebben zich iets minder vaak ziek gemeld dan een jaar geleden. De gemiddelde duur is echter wel gestegen. Deze is met 20,2 dagen hoger dan een jaar geleden en laat ten opzichte van de vorige voortschrijdende periode een stijging zien. De gemiddelde duur van het verzuim is niet eerder zo hoog geweest.

Inzetbaarheid

GGZ Nederland schrijft: ‘Het is van belang in te zetten op duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers ouder dan 55 jaar vragen gezien de uitval ook meer aandacht. Dit om te voorkomen dat het verzuim nader oploopt en meer medewerkers uitvallen. De achtergronden van het verzuim verschillen en zo ook de oplossingen ervoor. Als medewerkers bijvoorbeeld wat meer hersteltijd nodig hebben kan bijvoorbeeld gedacht worden aan inzet van LFB-uren.’

Cijfers

De verzuimcijfers voor de ggz worden verzameld met het Vernet Verzuimnetwerk, dankzij de bij Vernet aangesloten zorgorganisaties. Zij ontvangen per kwartaal informatie over het verzuim in hun organisatie, gespiegeld aan branchecijfers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.