Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN wil uniforme Wlz-tarieven voor 2018

Redacteur Zorgvisie
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) roept zorgverzekeraars op om landelijk uniforme, vaste, reële Wlz-tarieven vast te stellen voor 2018. Ook hoopt de branchevereniging dat er persoonsvolgende bekostiging kan worden gerealiseerd.
Mensenmetbeperking-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De VGN doet de oproep samen met ActiZ, omdat uit de contouren van het inkoopbeleid voor 2018 van de zorgkantoren blijkt dat ze het Wlz-tarief regionaal willen vaststellen. De brancheverenigingen hopen dat de Wlz-uitvoerders dit besluit willen heroverwegen.

Uniform inkoopbeleid Wlz
Volgens de VGN is er namelijk behoefte aan een uniform, regelarm en meerjarig inkoopbeleid van de Wlz, waarbij ook wordt ingezet op persoonsvolgende bekostiging. ‘De zorgkantoren nemen persoonsvolgende bekostiging steeds meer op in hun reguliere inkoopbeleid, zodat de cliënt bepaalt waar hij zijn zorg wil afnemen in de zorgaanbieder daar – binnen de beschikbare contracteerruimte – voor betaald krijgt’, schrijft de vereniging in een nieuwsbericht. ‘Helaas hebben de zorgkantoren ervoor gekozen eigen beleid te blijven hanteren voor het bepalen van de tarieven.’

Ongewenste effecten Wlz-tarieven
Dit is ongewenst, stelt de VGN, omdat verschillende tarieven leiden tot hogere administratieve lasten. Bovendien is er zo voor een cliënt met een directe zorgbehoefte niet in alle regio’s een gelijk bedrag beschikbaar en dat past volgens de vereniging niet in het pad naar persoonsvolgende bekostiging.

Dossier Zorginkoop Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop. Lees meer >>

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.