Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ zet in op online zelfhulp voor depressieve diabetici

Mark van Dorresteijn
Verzekerden van VGZ krijgen als eersten in Nederland de online zelfhulpcursus van Diabetergestemd.nl vergoed. De cursus moet depressieve klachten bij diabetespatiënten verminderen en een stoornis voorkomen.
VGZ zet in op online zelfhulp voor depressieve diabetici

De online cursus is volgens de verzekeraar een goed voorbeeld van een bewezen effectief en laagdrempelig e-health programma. Vaak wordt er vanuit de behandeling van diabetes onvoldoende aandacht geschonken aan de psychologische effecten. Deze kunnen zowel medisch als mentaal, op langere termijn, ernstige gevolgen hebben. “Dit soort interventies helpt de klant om zelf met de mentale aspecten aan de slag te gaan en versterkt de reguliere behandeling”, aldus Stephan Hermsen, zorginkoper van VGZ.

Minder klachten

Diabetergestemd.nl is ontwikkeld door VU medisch centrum in samenwerking met het Trimbos-instituut en wordt aangeboden door Mentalshare. Uit recent onderzoek van VU medisch centrum blijkt Diabetergestemd.nl effectief bij de vermindering van depressieve klachten bij diabetespatiënten. Daarnaast blijkt een gunstig effect op diabetesspecifieke psychische klachten.

Inhoud cursus

De online cursus bestaat uit acht lessen die patiënten zelfstandig via het internet volgen. De lessen bevatten schriftelijke en gesproken informatie, korte films van patiënten en animaties. Tijdens de lessen leert de patiënt meer over depressieve klachten en hoe hij deze zelfstandig vermindert. Er wordt specifiek aandacht besteed aan leven met diabetes. Elke les wordt afgerond met huiswerkopdrachten, waar een psycholoog feedback op geeft. Een psycholoog beoordeelt op basis van een online intake of de cursus geschikt is voor de betreffende patiënt.

Depressie bij diabetes

Het RIVM publiceerde eind 2007 het rapport ‘Diabetes en depressie, een zorgelijk samenspel’. Daaruit bleek dat een op de zes mensen met diabetes last heeft van depressiviteit. Dat komt neer op circa honderdduizend Nederlanders. Daarmee lopen mensen met diabetes twee keer zoveel risico op een depressie als mensen zonder diabetes. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Online zelfhulp niet effectief bij depressie

Zilveren Kruis vergoedt online zelfhulp bij depressieve klachten

Online zelfhulp werkt nauwelijks bij ernstige depressie

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.