Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vice-voorzitter Erasmus MC wint Meester Kackadorisprijs

Mark van Dorresteijn
Huib Pols, vice-voorzitter/decaan van het Erasmus MC, heeft op 8 oktober de Meester Kackadorisprijs gewonnen. Hij ontving de prijs vanwege een acupunctuurproefschrift van fysiotherapeute Van den Berg.
Vice-voorzitter Erasmus MC wint Meester Kackadorisprijs

Volgens het proefschrift zou verwarming van de kleine teen door middel van het oud-Chinese moxabranden een stuitligging kunnen corrigeren tot hoofdligging. De vereniging noemde het onderzoek frauduleus omdat gedegen onderzoek ontbrak. “Pols bleef echter volledig achter de acceptatie van het proefschrift staan. Hij beseft kennelijk niet dat hij daarmee de velen die aan zijn instelling promoveerdenna wel serieus onderzoek te hebben gedaan, ernstige reputatieschade toebracht.”

Oordeel

De jury oordeelde dat de penetratie van kwakzalverij in de academische wereld een groot gevaar is, daarom besloten zij unaniem de Meester Kackadorisprijs 2011 toe te kennen aan de heer Pols.

Meester Kackadorisprijs

De Meester Kackadorisprijs wordt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij uitgereikt aan een persoon of instantie die dat jaar de kwakzalverij zeer bevorderd heeft. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Acupunctuur verhelpt stuitligging baby

Arts wordt jaar geschorst wegens ‘kwakzalverij’

4 REACTIES

  1. Mijn dochter heeft een prachtig meisje gekregen op de natuurlijke manier.
    Bij haar op de zwangerschapsgym zat een vrouw waar de baby in stuitligging lag. Met 36 weken is die baby na een accupressuur behandeling aan haar voeten gewoon goed gaan liggen en is de baby normaal geboren.
    Rare prijs rare naam beachelijke vereniging!

  2. Lees alle reacties
  3. @ Elise. Het lijkt er zelfs op dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij het proefschrift niet gelezen heeft. Het enige inhoudelijke argument in het juryrapport is dat het proefschrift zou nalaten na om het degelijke onderzoek, dat geen enkel effect vond van het moxeren van kleine teentjes bij zwangeren met een kind in stuitligging, te verdisconteren. Deze kritiek kun je echter niet geven zonder referenties van dat degelijke onderzoek te geven. Het hoofdstuk zelf vermeldt namelijk wel heel duidelijk welke artikelen om welke redenen in de analyse zijn opgenomen, of juist niet. Precies zoals dat gebruikelijk is bij een meta-analyse over een medische therapie. Volgens mij moet de juryleden maar eens een cursus epidemiologie gaan volgen, bv bij het Nihes, voordat ze hun vooropgezette mening weer verkondigt. Wetenschap bestrijd je met wetenschap, niet met kwakzalverij.

  4. Gefeliciteerd Huib Pols! Maar eerlijk is eerlijk Huib Pols, noch zijn collega’s van de andere medische faculteiten lezen de proefschriften. Er is officieel wel toezicht op de kwaliteit van een proefschrift maar in de praktijk is die er niet. De decaan vertrouwt op de leescommissie en dat zijn vriendjes van de promotor. Dus leuk deze kritiek, en misschien ook terecht, maar Huib Pols en zijn collegae gaan er niets mee doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.