Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Video: ‘De bal ligt bij ons als zorgbestuurders’

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De nood om personeel aan zorgorganisaties te binden is hoog. Zorgvisie ging met zorgbestuurders om de tafel om te praten over uitdagingen en oplossingen. ‘We moeten de zelfregie en professionaliteit van de medewerker centraal stellen in plaats van onze systemen en hiërarchische indelingen’, meent ziekenhuisbestuurder Suzanne Kruizinga.

Tijdens de Round Table bogen zorgbestuurders uit diverse sectoren zich over drie stellingen, gegoten in de thema’s belasting van medewerkers, eigenaarschap, positionering in de organisatie en maatschappij, en de rol van zzp’ers.

Cao en werkdruk

De cao speelt een belangrijke rol bij in de ervaren werkdruk volgens verschillende zorgbestuurders. ‘Het grootste deel van onze ondervraagde achterban denkt de pensioenleeftijd niet te halen of overweegt zelfs de zorgsector te verlaten’, zegt Francis Bolle, senior adviseur bij V&VN. ‘Dat is zorgelijk, zeker gezien de eerder aangekondigde plannen om de leeftijdsgrens voor nachtdienst te verhogen. Daarmee zend je als werkgever een slecht signaal uit.’ Bolle pleit daarom voor een cao op maat.

Volgens Ruud Klarenbeek, directeur van de JP van den Bent stichting, staat werkdruk binnen zijn organisatie nauwelijks op de agenda. Hij verklaart dat doordat de organisatie medewerkers onderling de te werken uren laat regelen. ‘Ga niet zo spastisch om met verlof. Geef medewerkers zelf de ruimte om dat onderling te regelen.’ Zo blijft volgens hem een gezonde balans tussen werk en privé behouden.

Zzp’ers: zegen of vloek?

De meningen over zzp’ers zijn verdeeld. ‘Ik denk dat zzp’ers een probleem voor de maatschappij gaan vormen’, stelt moderator Cor Calis. Volgens Ronald Schmidt, lid van de raad van bestuur van de vvt-sector bij Cordaan, is geld niet de motivatie om een vast contract te verruilen voor het ondernemerschap. ‘Zorgprofessionals doen dit uit onvrede over hun werk’, reageert Bolle.

Het risico met de inhuur van zzp’ers is volgens enkele zorgbestuurders het commitment aan de organisatie. ‘De tarieven zijn hoog en zzp’ers zijn minder bereid alle diensten te werken. Als zorgbestuurder sta ik met mijn rug tegen muur omdat ik aan mijn zorgplicht moet voldoen’, zegt Joep Verbugt, bestuursvoorzitter bij GGZ Eindhoven. Goed werkgeverschap is volgens de partijen cruciaal om medewerkers te behouden.
Bekijk de gehele Round Table met de reacties en oplossingen in de video.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.