Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VieCuri slaagt voor JCI-keurmerk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
VieCuri Medisch Centrum heeft het keurmerk van de Joint Commission International (JCI) ontvangen. Ankie van Rossum, voorzitter raad van bestuur VieCuri: ‘Wij zijn enorm verheugd met deze toekenning en zullen met veel trots het ‘JCI Gold Seal of approval’ dragen.’
Jci

De Joint Commision International (JCI) is een Amerikaanse organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst op de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. De laatste jaren proberen steeds meer Nederlandse ziekenhuizen het JCI-keurmerk te behalen, omdat ze dit hoger aanslaan dan andere kwaliteitskeurmerken. Bij de bij JCI draait het vooral om de praktische zorg voor de patiënt. Om deze zorg te beoordelen, volgden de auditoren de ‘reis’ die patiënten in VieCuri maken, vanaf het maken van de eerste afspraak tot aan de nacontrole. Andere kwaliteitskeurmerken zijn meer papieren exercities.

JCI kijkt op werkvloer

De JCI kijkt tijdens bezoeken of de hoge eisen voor kwaliteit en patiëntveiligheid op de werkvloer goed worden toegepast. Onder het motto ‘tell me, show me’ gingen de onderzoekers met veel verschillende medewerkers in gesprek. De medewerkers lieten zien hoe zij werken en lichtten toe waarom zij op die wijze te werk gaan. Ook patiënten werden betrokken bij de toetsing en bevraagd naar hun ervaring van de zorg bij VieCuri. Onder meer de medicatieveiligheid, voorlichting aan patiënten, beperking van het risico van infecties en correcte identificatie van patiënten werden onder de loep genomen. Daarnaast ook zaken als onderhoud van (medische) apparatuur, inrichting en beheer van de gebouwen en de kwalificaties van de zorgprofessionals.

Negende JCI-keurmerk

In totaal beoordeelde JCI het ziekenhuis op bijna 1200 meetbare elementen. In april van dit jaar vond de eerste audit plaats. Bij deze toetsing werd VieCuri door JCI geprezen omdat al aan ruim 95 procent van de normen werd voldaan. In september volgde nog een vervolgtoets op de laatste onderdelen. Hieruit volgde het eindoordeel dat VieCuri met ‘vlag en wimpel’ voldoet aan de eisen van JCI. VieCuri is in Nederland het negende ziekenhuis wat deze accreditatie behaalt. Andere ziekenhuizen waren onder meer het AMC, UMC Utrecht, Maasstad ziekenhuis, Amphia ziekenhuis, Beatrix ziekenhuisziekenhuis, Rivas Zorggroep.

Viecurie-bestuurder Ankie van Rossum

Ankie van Rossum, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri laat weten trots te zijn op de professionals in VieCuri. ‘Zij hebben de afgelopen twee jaar ontzettend hard gewerkt om goed voorbereid te zijn op de JCI accreditatie. De onderzoekers van JCI hebben hen gecomplimenteerd over de enorme bevlogenheid. Onze patiënten kunnen er op rekenen dat we met deze passie en inzet, onze kwaliteit van zorg op basis van de JCI-normen, continu blijven verbeteren.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.