Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Vier ziekenhuizen leveren verboden Downtesten’

Marit van Os
Zeker vier ziekenhuizen in Nederland prikken bloed bij zwangere vrouwen en sturen dat op naar België om genetische afwijkingen bij baby's te achterhalen. Dat meldt actualiteitenrubriek Nieuwsuur donderdagavond.
'Vier ziekenhuizen leveren verboden Downtesten'

Vorig jaar floot minister Edith Schippers (VWS) twee ziekenhuizen terug die bloed voor deze prenatale NIPT-test opstuurden, aldus Nieuwsuur. De NIPT-test is een nieuwe bloedtest waarmee tijdens de zwangerschap onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Nu kan dat alleen door bijvoorbeeld vruchtwaterpunctie. Volgens Schippers is een aparte vergunning nodig voor de nieuwe techniek. ‘Dan kan de vergoedingssystematiek worden geregeld. Zolang de test in Nederland niet is toegestaan, kan van vergoeding uiteraard geen sprake zijn’, aldus Schippers in een reactie. (ANP)

4 REACTIES

  1. Dat krijg je als er een minister staat die van gezondheidszorg geen cent verstand heeft. Maar ze vind dat zelf niet want met een academische graad kun je alles doen, ook as moeders het risico op een spontane abortus laten lopen.Net zo dom als die geschiedenisleraar die voor dit hele groepje staat en niet eens tellen kan omdat hij geen econoom is. Maar beiden staan wel erg graag in de krant en vooraan.Dit ten koste van de burgers van dit land.

  2. Lees alle reacties
  3. En natuurlijk doen die ziekenhuizen dat, als je tóch al bloed moet onderzoeken dan doe je dat toch gelijk mee? Dat heet verantwoording nemen, kosten besparen en dit is heel wat minder ingrijpend en risicovol dan een vruchtwaterpunctie. Dat snappen ze overal, behalve in dit achterlijke land.En i.p. dat Schippers zich ervoor in gaat zetten dat dit bij ons ook gewoon wordt, gaat ze hoog van de toren blazen.Dat zegt precies hoe dom ze is omdat ze niet kan zeggen: daar hadden we ons al lang bij aan moeten sluiten en dat gaan we gauw doen.
    Al uitgerekend wat een vruchtwaterpunctie kost Mevr schippers??Nog afgezien van de risico’s en de last voor de moeder in wording? Pluim voor de ziekenhuizen die wel kunnen denken en verantwoording nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.