Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier ziekenhuizen moeten ic-afdeling sluiten

Vier kleine ziekenhuizen moeten hun afdeling intensive care sluiten. Zij beschikken niet over een arts die is gespecialiseerd in deze zorg, en hebben in de avond, nacht en weekenduren de intensieve zorg niet goed geregeld.

Het gaat om de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Het Röpcke Zweers ziekenhuis in Hardenberg, het St Anna Aiekenhuis in Geldrop en het van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat vandaag verschijnt. In het onderzoeksrapport vermeldt de IGZ tien ziekenhuizen die niet doen aan de voorwaarden voor verantwoorde ic-zorg. Deze week hebben vijf ziekenhuizen onder druk van de inspectie alsnog afspraken gemaakt met hun medische staf zodat zij wel voldoen aan de voorwaarden. Minister Klink van Volksgezondheid zei het goed te vinden dat deze ziekenhuizen snel hebben gereageerd op de bevindingen van de inspectie.

Ruwaard van Putten

Onder deze tien ziekenhuizen is ook het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Dit ziekenhuis beëindigde in november de ic-activiteiten, nadat de inspectie constateerde dat zij niet voldeden aan de essentiële voorwaarden. Zevenendertig andere ziekenhuizen leverden op verzoek van de IGZ al eerder een plan van aanpak, waardoor de inspectie voldoende vertrouwen kreeg dat zij hun zorg zodanig organiseren dat ze aan de voorwaarden voldoen.

NVZ vereniging van ziekenhuizen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen meldt in een persbericht dat het vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg met de aangekondigde maatregel overhaast en onzorgvuldig te werk gaat. “Als je nog voordat je met het rapport uitkomt, je lijst terug moet brengen van tien naar vier, dan is dat onzorgvuldig.” De NVZ betwist de uitkomst van het onderzoek van de inspectie niet. De richtlijnen zijn duidelijk en het is niet goed als ziekenhuizen niet aan die randvoorwaarden voor verantwoorde zorg voldoen. Wel wil de NVZ benadrukken dat dit niet betekent dat in de ziekenhuizen geen goede zorg verleend wordt. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Inspectie bezorgd over kleine IC-afdeling

Kleine ziekenhuizen voorlopig uit gevarenzone

Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.