Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier ziekenhuizen wisselen online beelden uit

Vier ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Brabant gaan online digitale medische beelden, zoals MRI-scans en röntgenfoto’s uitwisselen. Het gaat om St. Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum. Daarmee komt een einde aan het arbeidsintensieve proces van branden en per post opsturen van cd’s en dvd’s.
Fotolia

De zorg voor patiënten wordt met deze digitale uitwisseling van alle radiologische onderzoeken sterk verbeterd. Zo hoeft een radiologisch onderzoek in een ander ziekenhuis niet meer overgedaan te worden en kan door gespecialiseerde artsen sneller en makkelijker een herbeoordeling van de beelden plaatsvinden.

Hergebruik
Steeds vaker vindt een behandeling van een patiënt met een complexe zorgvraag in meerdere ziekenhuizen plaats. ‘Door de concentratie van zorg in gespecialiseerde ziekenhuizen wordt een intensiever beroep gedaan op de toegang tot het hergebruik van elkaars informatie’, aldus Ed Rutters, voorzitter van de raad van bestuur St. Anna Zorggroep en voorzitter van de stuurgroep.

Wet- en regelgeving
De techniek die de vier ziekenhuizen inzetten voor het uitwisselen van de beelden is ook geschikt om in een later stadium aan te sluiten bij eventuele landelijke netwerken. Bij de ontwikkeling van het systeem waren het goed vastleggen van de patiënttoestemming en het voldoen aan wet- en regelgeving belangrijke onderwerpen.

XDS
Bij de zoektocht naar het juiste systeem kregen de vier ziekenhuizen ondersteuning van D&A. Er is gekozen voor een oplossing op basis van XDS (Cross-Enterprise Document Sharing), de internationale standaard voor uitwisseling van gegevens in de zorg. Harm-Jan Wessels, CEO Forcare: ‘Wij zijn heel blij dat deze 4 ziekenhuizen voor de Forcare XDS service voor informatie-uitwisseling in de regio gekozen hebben. De ziekenhuizen maken hiermee een bewuste keuze voor een service gebaseerd op kwaliteit, flexibiliteit en onafhankelijkheid, waarbij de veiligheid van patiëntinformatie-uitwisseling gewaarborgd is.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.