Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vietsch: ‘Geen types met dollartekens in hun ogen’

MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Hieraan voorafgaand vraagt ZorgVisie politici en mensen uit de zorg wat hierover in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet moet staan. Deze week: Antoinette Vietsch, Tweede-Kamerlid CDA.

Verkiezingsprogramma

“Ik wil niet vooruitlopen op het regeerakkoord. Ik ga uit van wat over de zorg staat in het zojuist verschenen CDA-verkiezingsprogramma Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar. Daar moet je als Kamerlid mee akkoord gaan, daar moet je als Kamerlid je handtekening onder zetten.”

Bereikbaarheid

“Belangrijk voor het CDA is de toegankelijkheid, de bereikbaarheid en de kwaliteit van de zorg. Dat betekent bijvoorbeeld dat het CDA vindt dat kleine ziekenhuizen open moeten blijven. Daar heeft mijn collega Siem Buijs zich in het verleden altijd sterk voor gemaakt. Ik ben bijvoorbeeld geen voorstander van een fusie van Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen. Dat zou betekenen dat als je iets mankeert in Zeeland nog maar terecht kunt in één ziekenhuis. Dat vind ik eng.”

Toegankelijkheid

“De zorgtoeslag moet waarborgen dat de zorg toegankelijk blijft en mensen de premie voor het basispakket kunnen blijven betalen.”

AWBZ

“De AWBZ moet een volksverzekering blijven met een inkomensafhankelijke premie. Het CDA is voor scheiden van wonen en zorg: wonen kan uit de AWBZ gehaald worden. Ook zijn we voor het overhevelen van de op genezing gerichte zorg naar de Zorgverzekeringswet. Voor het overige wil het CDA de komende kabinetsperiode geen andere zaken uit de AWBZ overhevelen naar de Wet maaschappelijke ondersteuning.”

Marktwerking

“Het CDA is voor meer keuzevrijheid in de zorg. Mensen moet zelf kunnen kiezen waar ze de zorg willen ontvangen. Dat kun je ook zien als een vorm van marktwerking. Maar wij zien geen plaats in de zorg voor types met dollartekens in hun ogen.

Winst

Daarom willen we ook eerst een fikse discussie voeren over de voorwaarden en risico’s van het maken van winst in de zorg voordat dit wettelijk wordt toegestaan. Al wordt er nu ook al winst gemaakt in de zorg, bijvoorbeeld door de farmaceutische industrie en door maatschappen van medisch specialisten. Als je elke vorm van winst maken zou verbieden, dan zou de zorg in haar huidige vorm niet kunnen functioneren.”

Bezuinigingen

“Vier miljard bezuinigingen op de zorg? Dat onderdeel van ons verkiezingsprogramma heb ik nog niet bestudeerd. Ik ben alleen betrokken bij het zorgdeel, niet het het financiële deel.” (MGi)

Voor meer informatie over het verkiezingsdebat: klik hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.