Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijftien tandartsen voeren onterecht titel orthodontist

Mark van Dorresteijn
Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aan het licht gebracht dat vijftien tandartsen de titel orthodontist voeren, maar niet meer als zodanig geregistreerd staan. Dat meldde de NZa donderdag. De betreffende tandartsen moeten binnen veertien dagen stoppen zich orthodontist te noemen.
Vijftien tandartsen voeren onterecht titel orthodontist

Een tandarts mag een hoger tarief rekenen voor het plaatsen van beugels dan een orthodontist. De gedachte daarachter is dat tandartsen die ingreep minder vaak uitvoeren, er minder vaardig in zijn en er daardoor ook langer over doen. Sommige orthodontisten hebben om die reden hun officiële registratie als orthodontist laten vallen, maar noemen zich in de praktijk nog wel zo, bijvoorbeeld door de titel te voeren in gevelreclame of op hun website.

Verkeerde been

Volgens de NZa worden patiënten daardoor op het verkeerde been gezet. Zij ontvangen een hogere rekening voor het plaatsen van een beugel dan wanneer zij naar orthodontist zouden gaan die wel als zodanig staat ingeschreven in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Aan die situatie wil de NZa overigens een einde maken. Het is de bedoeling dat voor tandartsen en orthodontisten hetzelfde tarief gaat gelden.

Communicatie

De toezichthouders gaven de betreffende tandartsen deze zomer opdracht om voortaan in hun communicatie met patiënten duidelijk te maken dat zij als tandarts te boek staan en niet als orthodontist. De meesten hebben daaraan gehoor gegeven. De vijftien tandartsen die nog wel in overtreding zijn, riskeren bekendmaking van hun naam en in het uiterste geval een dwangsom of boete.

Beroepsvereniging

De tandartsenvereniging NMT veroordeelt in een reactie het onrechtmatig gebruik van de titel orthodontist. De beroepsvereniging tekent daarbij wel aan dat de kwaliteit van zorg die een orthodontist levert, niet achteruit gaat als hij zich als tandarts laat registreren. Ook wijst de NMT erop dat de tarieven voor orthodontisten recent zo sterk zijn gedaald dat ongeveer de helft van de praktijken in de rode cijfers dreigt te duiken. (ANP)

Lees ook:

Orthodontisten maken bezwaar tegen tariefsverlaging

NZa en IGZ in actie tegen misleidende orthodontisten

Orthodontisten misleiden NZa massaal

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.