Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Villa De Luchte krijgt slecht rapportcijfer van de IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorige maand een onaangekondigd inspectiebezoek gebracht aan Villa De Luchte in Lochem. Aanleiding voor dit bezoek was een aantal signalen dat bij de Inspectie was binnengekomen over de woonzorgvoorziening voor mensen met dementie. Het gaat om klachten over dat bewoners geen invloed hebben op hun zorgleefplan en niet naar buiten kunnen zonder tussenkomst van medewerkers.
Villa De Luchte krijgt slecht rapportcijfer van de IGZ

Uit het rapport van het inspectiebezoek blijkt dat de zorglocatie een aantal essentiële zaken moet verbeteren. Tijdens het bezoek stelde de inspectie vast dat de zorgmedewerkers duidelijk moeite hebben met het hanteren van probleemgedrag van enkele aanwezige cliënten. De kennis en de vaardigheden van de medewerkers over het adequaat omgaan met de cliënten met probleemgedrag is volgens de inspecteurs onvoldoende aanwezig. De medewerkers geven aan de afgelopen tijd niet geschoold te zijn in het professioneel omgaan met probleemgedrag. Daarnaast voelen zij zich hierin niet ondersteund door de kennis van deskundigen op het gebied van probleemgedrag. Het blijkt dat de personele streefbezetting niet altijd wordt gehaald in de villa. Hierdoor komt het voor dat de cliënten zonder toezicht van een zorgmedewerker samen in de gemeenschappelijke woonkamer verblijven.

Medicatie

Ook op het gebied van veiligheid heeft de inspectie aanmerkingen. Tijdens de rondgang heeft de inspectie geconstateerd het aftekenen van de toegediende medicatie op de medicatiedeellijst af en toe vergeten wordt. Bij een cliënt werd naast de door de apotheek verstrekte medicijndeellijst een andere lijst gebruikt met daarop de homeopathische medicatie. Deze middelen horen conform de huidig geldende richtlijnen door de apotheek op de medicijndeellijst te zijn vastgelegd.

Brandveiligheid

Ook zijn er tekortkomingen met betrekking tot de brandveiligheid in Villa De Luchte. Die punten heeft de inspectie gemeld aan de gemeente Lochem. Het bestuur van de zorginstelling heeft aangegeven op korte termijn actie te zullen ondernemen. De inspectie verwacht uiterlijk 15 december 2012 schriftelijk informatie over de voortgang van de getroffen maatregelen. De inspectie zal in januari 2013 de resultaten toetsen tijdens een nieuw bezoek. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het inspectierapport

2 REACTIES

 1. Is het zo dat 1medewerker deze villa kapot wil maken?ik geloof daar niet in.als ik zo dat rapport lees is er heel wat mis in die villa en is de directie zelf verantwoordelijk voor alles.ze wisten toch zelf ook wel dat ze de zaken niet op orde hadden.en zo niet dan zijn deze mensen niet capabel om een zorginstelling te runnen.
  Mensen die de klokkenluidster slecht maken snappen er niks van en hebben zelf geen ouder in een instelling.moet je nagaan dat als deze groep medewerkers de mond niet los hadden gedaan deze directie zo door was door gegaan
  Van de ene manager naar de andere van de ene verzorgende naar de andere .en altijd de schuld bij een ander neerleggen.ik geloof dat niet.
  Directie kijk eens naar jezelf.waarom laat je een papier rond gaan onder het personeel met alleen maar bagger over de klokkenluidster met de vraag dat formulier te tekenen.wat heb je als directie dan te verbergen.
  Dit zaakje stinkt.laten we blij zijn dat dit naar buiten is gebracht want het rapport zegt nogal wat.misschien directie eens een keer vervangen ipv personeel en managers

 2. Lees alle reacties
 3. Begrijp me goed, de kwaliteit moet in orde zijn, echter het gaat om een gefrustreerde ex medewerkster die een bak laster de media in gooit. Ze wil de eigenaar pakken en gaat daarbij voorbij aan de huidige bewoners en personeel. De inspectie tikt veel vaker instellingen over de vingers, ze krijgen kans om het op te lossen. Dat is hier niet meer nodig. De Luchte is nu kapot gemaakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.