Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VIPP GGZ-subsidieregeling van start gegaan

Redacteur Zorgvisie
De VIPP GGZ-subsidieregeling is op 1 november van kracht gegaan. Met de regeling kunnen ggz-instellingen in aanmerking komen voor subsidie voor de uitwisseling van gestandaardiseerde informatie met de patiënt. Dat kan via een persoonlijke gezondheidsomgeving of een cliëntenportaal.
BeterDichtbij
Getty Images / iStock

De subsidieregeling moet eraan bijdragen dat de eigen regie van de cliënt over zijn of haar zorgproces vergroot. Tevens wordt met de regeling een impuls gegeven aan sectoroverstijgende samenwerkingen. Wanneer een ggz-instelling in aanmerking wil komen voor de subsidie, dient zij tussen 1 november 2018 en 1 mei 2019 een aanvraagformulier te sturen aan Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

VIPP-programma voor ggz

Staatssecretaris Paul Blokhuis liet in februari dit jaar al weten dat hij, naar analogie van het VIPP-programma voor ziekenhuizen, een programma wilde opzetten om de digitalisering van gegevensuitwisseling in de ggz te versnellen. Voor de investeringen in e-health en informatie-uitwisseling in de ggz zou voor de komende twee jaar 50 miljoen euro beschikbaar zijn.

Het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) heeft als doel de ‘digitale basis’ van ggz-instellingen op orde te brengen. Dit betekent dat de patiënt de regie krijgt over zijn gegevens, deze gegevens kan delen met andere zorgverleners en ze kan gebruiken in een app of andere e-healthtoepassingen. Daarnaast worden goede, breed gedragen apps en websites vindbaar voor patiënten en professionals door ze op één plek samen te brengen. Als deze basis op orde is, kunnen ict en e-health beter ingezet worden om de ggz-zorg verder te verbeteren, aldus Blokhuis. De gegevens moeten voldoen aan de MedMij-standaarden. Met persoonlijke gezondheidsomgevingen die aan MedMij voldoen, moeten patiënten vanaf 2019 medische gegevens kunnen bekijken en gebruiken.

‘Niet voorbereid op de digitalisering’

De Staatscourant meldt dat ict in de ggz-sector nu onvoldoende toekomstbestendig is en niet voorbereid is op de digitaliseringsslag die nodig is om de zorg nog veiliger, patiëntgerichter en doelmatiger te maken. ‘Dit betreft met name het ontsluiten van medische gegevens naar patiënten zelf en anderen die bij de zorg van deze patiënten betrokken zijn. Er zijn belemmeringen in de informatie-uitwisselingen en er is behoefte aan technische standaarden die zorgadministraties en apps onderling interoperabel maken. Sectorbreed heeft de ggz nog een grote stap te maken waar het gaat om het ontsluiten van informatie naar de patiënt. Verschillende ggz-instellingen zijn al wel aan de slag met een patiëntenportaal en/of e-health-initiatieven.’

Voorwaarde voor subsidie

Een belangrijke voorwaarde voor subsidie is dat de ggz-instelling daadwerkelijk resultaat behalen. Wanneer een instelling niet aan de verplichtingen in de regeling voldoet, moet zij de subsidie terugbetalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.