Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Virtuele wachtkamer voor duizend zorgprofessionals’

Mark van Dorresteijn
Minimaal duizend zorgprofessionals moeten zich begin 2015 hebben aangesloten bij een proef met videoconsulten. Dat is een van de doelen van een nieuwe samenwerking tussen artsenorganisatie VvAA en zorginnovatiebedrijf FocusCura.
‘Virtuele wachtkamer voor duizend zorgprofessionals’
Foto: PatientHub van FocusCura

De artsen gaan werken met PatiëntHub van FocusCura. Met deze virtuele wachtkamer kunnen artsen veilig videocontact hebben met patiënten, collega’s of een mantelzorger. De stap richting digitale artsen startte medio 2013 met de lancering van VvAA Mobiel. De samenwerking met FocusCura is een vervolgstap. Daan Dohmen FocusCura: ‘Nu het kabinet vol inzet op m-Health en steeds meer patiënten dit willen, betekent dit voor artsen dat zij na moeten gaan denken over hoe zij zich kunnen voorbereiden op deze digitale toekomst. Een deel is daar al heel vooruitstrevend in maar voor velen is het nog nieuw en onbekend terrein. Daar gaan we samen verandering in brengen en daarom starten we ook deze proef.’

Het nieuwe gereedschap

Smartphones, tablets, apps en wearables zijn het nieuwe gereedschap om de zorg te verbeteren, stelt Richard Faas, verantwoordelijk voor VvAA Mobiel. Hij ziet dat de adoptie achterblijft. ‘Innovatie in de zorg gaat nu eenmaal langzaam. Volkomen logisch, omdat nieuwe toepassingen niet zomaar op patiënten kunnen worden uitgeprobeerd. Het is onze missie om medici te ondersteunen bij deze uitdaging. We gaan ervoor zorgen dat de leden van VvAA deze nieuwe diensten op een laagdrempelige manier kunnen uitproberen. De komende periode zal bijvoorbeeld een speciaal voor m-Health ingerichte iPad worden ontwikkeld en kunnen leden zich inschrijven voor een workshop videoconsult. Zo helpen we het uitproberen van m-Health laagdrempelig te maken en krijgen we zicht op de barrières.’

FocusCura

FocusCura is geen onbekende in de wereld van zorg en ict. Recent nog koos Apple een van hun zorginnovatieprojecten als succesvoorbeeld uit in een wereldwijd gepubliceerd iBook over hoe de iPhone en iPad de zorg veranderen. Ook bracht Koningin Maxima onlangs een bezoek aan het bedrijf en enkele cliënten die werken met de techniek van FocusCura. ‘De kennis van FocusCura en hun toegang tot een wereldwijd netwerk van vernieuwingen, maakt het mogelijk om niet alleen uniek ledenvoordeel te realiseren maar ook om onze leden toegang te geven tot de laatste ontwikkelingen en kennis’, licht Faas toe.

Apps

Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger.
Bekijk het dossier

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.