Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Virusremmers voor verpleeghuispersoneel inefficiënt

Redactie Zorgvisie
Tijdens de jaarlijkse griepepidemie voegt het geven van virusremmers aan verpleeghuispersoneel weinig toe aan de effectiviteit. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Onderzoeker Carline van den Dool van het UMC Utrecht heeft het preventieve gebruik van virusremmers zoals Tamiflu in verpleeghuizen onderzocht. De virusremmers blijken bij matig gebruik veel efficiënter te zijn dan bij veelvuldig gebruik. Zo levert het geven van virusremmers aan het personeel ten tijde van de griepepidemie weinig op qua grieppreventie. Bovendien blijkt dat het eenmalig toedienen van virusremmers aan bewoners nadat de eerste bewoner de griep heeft gekregen, veel efficiënter te zijn dan het wekenlang toedienen van remmers aan het begin van het griepseizoen.

Virusremmers verpleeghuis

Van den Dool vergeleek twee strategieën. Bij de ene methode kregen alle verpleeghuisbewoners tijdens het hoogtepunt van het griepseizoen acht weken lang virusremmers. In het andere model krijgen de bewoners pas virusremmers als één bewoner griep heeft opgelopen. Per dosis blijkt het continu toedienen minder effectief, bovendien is het erg duur. Daarnaast vergroot de continue toediening de kans op resistentieontwikkeling bij het griepvirus.

Tamiflu verpleeghuis

Van den Dool: “Wij raden verpleeghuizen aan pas te beginnen met het toedienen van tamiflu als de eerste bewoner griep heeft opgelopen. Anders moeten ze grote en kostbare voorraden tamiflu aanleggen. Bovendien is die strategie minder gevoelig voor het optreden van resistentie tegen tamiflu.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Nederland krijgt veel minder griepvaccins

Geen algehele vaccinatie tegen Mexicaanse griep

Resistentie groeit tegen gratis griepmiddel

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

‘Geen bewijs voor werking Tamiflu

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.