Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vita Nova had doortastender kunnen optreden’

Het verpleeghuis Vita Nova in Oss had doortastender en beter georganiseerd moeten optreden bij de behandeling van een bewoner die als een kluizenaar in het tehuis woonde. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport. De 56-jarige man overleed in juni 2006, maar werd pas enkele dagen later in zijn kamer aangetroffen.

De verpleeghuisartsen en verzorgend personeel lieten de man te veel zijn eigen gang gaan en hadden actiever moeten ingrijpen. Ook ontbrak het aan overleg tussen de diverse disciplines in het verpleeghuis, aldus het rapport.

Tekort geschoten

Volgens IGZ is de afwachtende houding van de verpleeghuisartsen niet te rijmen met de normen van de beroepsgroep. Ook het maatschappelijk werk schoot tekort, menen de onderzoekers, Ze zouden geen confrontatie hebben gezocht met de man om zijn gedrag te beïnvloeden.

Kluizenaar

IGZ erkent dat het om een bijzondere situatie ging. De man zonderde zich compleet af, leefde volgens een omgekeerd dag- en nachtritme, had een afwijkend eetpatroon en vertoonde zonderling gedrag. Dit alles werd door verplegers en artsen wel gesignaleerd maar wegens gebrek aan coördinatie en afstemming genegeerd.

Protocollen

Het ontbrak bij Vita Nova bovendien aan goede richtlijnen voor het omgaan met depressieve of agressieve bewoners met afwijkend gedrag. Vita Nova heeft na het overlijden van de man een aantal maatregelen genomen die herhaling moeten voorkomen. Zo is er een protocol opgesteld voor het personeel hoe te handelen in ‘bijzondere zorgsituaties met een verhoogd risico’. De artsen hebben laten vastleggen dat ze de eindverantwoordelijkheid en regiefunctie van het zorgplan zullen nakomen.

Verbetering

Adrie van Osch, lid van de Raad van bestuur van Vita Nova, benadrukt dat het gaat om een natuurlijke dood en is blij dat IGZ de bijzondere situatie erkent. “De man had geen intensieve verpleeghulp nodig, zonderde zich helemaal af en weigerde steevast andere huisvesting. We verwachten met onze maatregelen het overleg tussen team, bewoners, inspectie en zorgverzekeraars te verbeteren.” (ANP)

Lees ook:

Inspectie begint onderzoek bij Vita Nova

Voorzitter Vita Nova verwerpt kritiek

Man lag dagen dood in verpleeghuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.