Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitras/CMD en Espria tekenen samenwerkingsovereenkomst

Zorgorganisaties Vitras/CMD en Espria hebben deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend. Vitras/CMD heeft zich tot Espria gewend voor samenwerking om daarmee de continuïteit van zorg en bedrijfsvoering te kunnen borgen.
Vitras/CMD en Espria tekenen samenwerkingsovereenkomst

In de persverklaring staat te lezen dat beide zorgorganisaties de afgelopen maanden hebben gebruikt om de samenwerking te formaliseren. In februari werd al een intentieverklaring getekend en op 31 mei is de geldleningsovereenkomst getekend. De ondernemingsraden en cliëntenraden hebben positief geadviseerd. Nu de samenwerkingsovereenkomst formeel is getekend, wordt hiervan melding gemaakt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Meavita Nederland

Vitras/CMD was voorheen onderdeel van Meavita Nederland. Het bedrijf zat in de problemen en was op zoek naar een samenwerkingspartner nadat het steunverzoek bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werd afgewezen.

Zelfstandige stichting

Vitras/CMD blijft de komende jaren bestaan als zelfstandige stichting met de eigen naam en identiteit. Aanvankelijk was het plan aan de raad van toezicht ook een toezichthouder op voordracht van Espria toe te voegen. Nu is afgesproken dat Vitras/CMD de komende jaren doorgaat met de raad van toezicht zonder toezichthouder voorgedragen door Espria.

Positief resultaat

Om de overeenkomst formeel te kunnen ondertekenen waren gegevens uit de jaarrekening van Vitras/CMD nodig. Het jaar 2009 is door Vitras/CMD positief afgesloten. Het financiële resultaat bedroeg 79.000 euro. Het eigen vermogen is positief (1 miljoen euro). Samen met de achtergestelde lening van 2,5 miljoen van Espria is er volgens de persverklaring een gezonde uitgangspositie. Met alle bezuinigingen die er vanuit de overheid aan lijken te komen tot 2015 is het eigen vermogen heel krap. Directeur-bestuurder Van Lingen van Vitras/CMD: “Met de inhoudelijke en financiële versterking van Espria staat Vitras/CMD nu stevig en dat is nodig in een tijd waarin de overheid zoekt naar verdere bezuinigingen in de zorg.”

Steun van gemeenten

Recent is ook duidelijk geworden dat de gemeenten graag verder willen met Vitras/CMD. De gemeenten subsidiëren Vitras/CMD voor het consultatiebureau, het maatschappelijk werk, gezinscoaching en coördinatie van vrijwilligerswerk. Begin mei zijn de laatste besprekingen succesvol afgerond. Gemeenten en zorgkantoor Agis vinden de splitsing tussen jeugdgezondheidszorg/maatschappelijk werk enerzijds en zorg thuis/uitleen anderzijds een goede zaak.

Agis

Volgens het persbericht is Agis het ook eens met meerjarenafspraken die de beste kansen bieden aan bijvoorbeeld de Centra voor Jeugd en Gezin. Ook steunen de gemeenten de samenwerking die Vitras/CMD heeft gerealiseerd met Espria. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Espria steunt Vitras/CMD met 2,5 miljoen euro

NZa: geen steun Vitras/CMD

Sociaal plan Vitras/CMD ook zonder Abvakabo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.