Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vluchtelingen verzorgen ouderen in verpleeghuis DSV

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) noemt het ‘een uniek concept, waaraan we graag meewerken’. Tien vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen in Katwijk woonruimte in een verpleeghuis en worden tegelijk opgeleid om ouderen te verplegen. Dat meldt de NOS.
vluchteling400.jpg

Het initiatief is deze maand van start gegaan met de komst van vijf asielzoekers: twee mannen en drie vrouwen uit Syrië en Eritrea. Zij hebben in hun vaderland een medische opleiding gevolgd, maar moesten in Katwijk ook nog een strenge sollicitatieprocedure door om aan het werk te kunnen.

Oplossingen
Directeur Gerard Herbrink van het verpleeghuis noemt op NOS.nl allerlei voordelen. Om te beginnen had hij moeite om hoger opgeleide, verzorgende verpleegkundigen te vinden die in zijn woonzorgcentra konden werken. Tegelijkertijd kwamen er kamers vrij omdat ouderen van het kabinet langer thuis moeten blijven wonen. En dan is er ook nog eens een tekort aan woningen voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. ‘Die zaken hebben we op deze manier slim kunnen combineren.’

Vakbond
Verpleegkundigenvakbond NU’91 bevestigt het tekort aan mensen die in woonzorgcentra willen werken. ‘Hoger opgeleide verzorgenden of verpleegkundigen werken liever in ziekenhuizen’, zegt een woordvoerder. ‘Dat betaalt vaak beter en heeft een hoger aanzien.’

Vluchtelingenstroom
Het was volgens Herbrink niet eenvoudig om zijn plannen te realiseren. ‘Net als in andere steden en dorpen veroorzaakt de vluchtelingenstroom angst en zorgen, die zich vertaalt in weerstand tegen de opvang van vluchtelingen. Ook in Katwijk waren er veel vragen en zorgen over het initiatief, maar er waren zeker ook positieve reacties.’ Bewoners zaten met vragen en zorgen over het initiatief. Om die zorgen zoveel mogelijk weg te nemen werd een interne werkgroep opgericht, waarin in goed overleg de oorspronkelijke plannen zijn aangepast. Uiteindelijk stemden de betrokken bewonerscommissies in. (NOS)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.