De helft van de jeugdhulpregio’s houdt er rekening mee dat ze dit jaar uitkomen op een tekort wat betreft het jeugdhulpbudget. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onder 42 jeugdhulpregio’s. Uit een eerdere voortgangsmonitor bleek dat ruim driekwart van de gemeenten (76 procent) gemeentelijke middelen toevoegde aan het jeugdhulpbudget om dit kalenderjaar uit te komen, aldus Binnenlands Bestuur. Uit de resultaten van het nieuwe onderzoek – gehouden begin dit jaar – komt nu naar voren dat dat ook geldt voor het komende jaar. Ruim een kwart van de regio’s denkt volgens de VNG uit te komen op een tekort tussen de 5 en 10 procent. 13 procent van de regio’s verwacht een tekort dat minder is dan 5 procent, 13 procent gaat uit van een tekort van meer dan 10 procent. Een op de drie jeugdhulpregio’s zegt er (nog) geen zicht op te hebben.
Fragiel
De veruit meest gehoorde zorg is de tijds- en financiële druk waaronder de transformatie van de jeugdzorg moet plaatsvinden. Daardoor staan volgens de VNG veel trajecten nog in ‘fragiele kinderschoenen’ en moeten nog veel zaken ad hoc gebeuren. Ook de backoffice, die zou moeten zorgen voor sturingsinformatie en een soepele administratie, is nog steeds niet op orde. Onder de druk van de transitie zijn de beleidsvisies, inkoop en administratie niet op elkaar afgestemd en moeten dus nu op elkaar afgepast worden. In combinatie met deze zaken afpassen op de verschillende partners, denken gemeenten daar nog zeker een paar jaar over te doen, voordat dit helemaal soepel loopt.
Overschot
In mei bleek nog dat gemeenten zo’n 310 miljoen euro overhielden op de Wmo. Op het gehele sociale domein, inclusief Wmo en jeugdhulp kijken gemeenten aan tegen een tekort van 150 miljoen.
Dossier Transitielangdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?