Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG wil nieuw gesprek over bestuursakkoord

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet het kabinet nog eens spreken over het zogenoemde conceptbestuursakkoord dat in april is gesloten. Dat is de conclusie van het VNG-bestuur donderdag na beraad met de achterban. Daaruit kwam naar voren dat de gemeenten grote zorgen houden over de gevolgen van bezuinigingen op sociale werkplaatsen.
VNG wil nieuw gesprek over bestuursakkoord

Volgens een VNG-woordvoerder is het de bedoeling met het kabinet te praten voor de algemene ledenvergadering op 8 juni, waar gemeenten stemmen over het akkoord. De VNG hoopt een manier te vinden om de zorgen bij de gemeenten weg te nemen.

Jonge gehandicapten

De gemeenten vrezen grote financiële gevolgen voor de sociale werkvoorziening (SW) met de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) per 1 januari 2013. De SW gaat samen met de bijstand en Wajong, voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. Die samenvoeging moet 1,8 miljard euro opleveren.

Hervormingsfonds

Het kabinet heeft in de onderhandelingen met de VNG een hervormingsfonds van 400 miljoen euro toegezegd voor de sociale werkplaatsen. Ook moet na twee jaar een evaluatie door een onafhankelijke commissie duidelijk maken of er extra geld moet komen.

Bedrag reserveren

Wethouder Sebastiaan van ’t Erve uit Amersfoort stelde als compromis dat het kabinet, om het vertrouwen te winnen van de gemeenten, alvast een bedrag kan reserveren voor het geval lokale overheden straks in nood komen. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zei deze suggestie mee te nemen.

Sociale werkplaatsen

De VNG-voorzitter zei de zorgen over de sociale werkplaatsen te delen. Maar zij benadrukte bij de leden dat het bestuursakkoord over meer gaat. In het akkoord worden ook taken herverdeeld tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen op het terrein van bijvoorbeeld de bijzondere ziektekosten (AWBZ), de jeugdzorg, beheer op het gebied van natuur, ruimtelijke ordening en water. “Leg het hele akkoord voor en maak een afweging”, aldus Jorritsma.

Wajongers

De vakcentrale CNV juicht het toe dat de gemeenten weer met het kabinet om de tafel willen. Maurice Limmen, de vicevoorzitter van het CNV, roept hun wel op om daarin ook de Wajongers (vroeggehandicapten) te betrekken. De gemeenten krijgen de taak om hen te re-integreren op de arbeidsmarkt, maar volgens het CNV moeten ze daar dan wel voldoende budget voor krijgen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

CG-Raad hekelt concept-akkoord VNG

Concept-bestuursakkoord VNG ligt op tafel

CG-Raad hekelt concept-akkoord VNG

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ik vind het stuitend dat alleen aandacht is voor de sw-problematiek. Het gaat om meer, o.a. wordt het voortbestaan van dagverblijven voor mensen met een (verstandelijke) beperking bedreigd.
    Financiering daarvan uit de AWBZ gaat stoppen, zonder dat er een garantie bestaat dat gemeenten die financiering over zullen nemen. Integendeel, waarschijnlijk gaat dat niet gebeuren. Financiering vindt plaats via de clienten die een indicatie hebben, waarin is voorzien in betaling van een dagverblijf. Alleen als een client een zzp heeft, blijft die betaling doorlopen, maar veel clienten op dagverblijven hebben geen zzp, zodat de dagverblijven die inkomsten gaan kwijt raken.
    De totale inkomsten die overblijven, zullen dan zo laag zijn, dat op basis daarvan die dagverblijven niet open kunnen blijven en dus moeten sluiten.
    Het wordt tijd dat ook daar aandacht voor komt en dus aandacht voor de licht, matig en zwaar gehandicapten die nog gewoon thuis wonen, zonder zzp en elke dag naar hun dagverblijf kunnen. Als het bestuursakkoord op dat gebied niet verandert, zal de dagopvang van talloze mensen moeten sluiten. Wanneer komt daar nu ook eens aandacht voor???

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.