VNG: ‘Wmo-aanbieders moeten transparant zijn over kostprijs’

Gemeenten willen aanbieders bij de inkoop van Wmo-zorg een reële prijs bieden, maar dan moeten deze zorgaanbieders wel open zijn over hoe hun kostprijs tot stand komt. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een recent beleidsstuk over ‘reële prijzen voor de Wmo 2015’.
marktanp400.jpg
Foto: ANP

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) kwam juni vorig jaar met een wetswijziging van de Wmo; de ‘Algemene Maatregel van Bestuur reële prijs Wmo 2015’. Deze AMvB moet een einde maken aan de ‘vechtcontracten’ waarin gemeenten de Wmo onder de reële kostprijs aanbieden. Van Rijn schreef destijds. ‘We hebben te vaak gezien dat onverantwoord marktgedrag en vechtcontracten een race to the bottom veroorzaken. Medewerkers en cliënten plukken daar de zure vruchten van, omdat ze hun baan of vertrouwde hulp kwijtraken. Met deze nieuwe spelregels roepen we dat een halt toe. Gemeenten kunnen vechtcontracten hiermee buiten de deur houden.

4
296

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.