Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: ‘Wmo korting blijft onaanvaardbaar’

Mark van Dorresteijn
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijft het onaanvaardbaar vinden dat het kabinet een korting van 200 miljoen euro op de Wmo wil doorvoeren. Daarover heeft de VNG vorige week met demissionair minister Klink en staatssecretaris Bijleveld gesproken.
VNG: ‘Wmo korting blijft onaanvaardbaar’

Het kabinet is van mening dat gemeenten de Wmo met 200 miljoen euro minder kunnen uitvoeren. Maar de VNG noemt deze korting een extra greep uit de kas en verwacht dat de bezuinigingen zullen leiden tot een aanzienlijke verschraling van de huishoudelijke hulp en maatschappelijke ondersteuning.

Financieringssystematiek

Tijdens het overleg met Klink en Bijleveld is afgesproken dat er in september verder wordt gesproken over een nieuwe financieringssystematiek waarbij de middelen voor de Wmo onderdeel worden van het Gemeentefonds. Dit betekent voorlopig dat de bedragen voor de begroting 2011 nog steeds geldig zijn.

Indexering

Tijdens het overleg in september moet het rijk een nadere uitwerking van de gewenste nieuwe financieringssytematiek laten zien. Cruciaal punt voor de VNG daarbij is de indexering. De komende periode moet worden gebruikt om het indexeringsvraagstuk nader uit te werken. Op dat moment zal overigens ook beschikt kunnen worden over de definitieve cijfers van het SCP over de feitelijke uitgaven van de gemeenten voor de Wmo. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Wmo-budget met 200 miljoen gekort

VNG tegen Wmo-wet Agnes Kant

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.