Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volle verpleeghuizen in Achterhoek

Redactie Zorgvisie
Verpleeghuizen in de Achterhoek zitten vaak zo vol dat er alleen mensen kunnen worden opgenomen in crisissituaties. Soms moet zelfs worden uitgeweken naar plaatsen ver buiten de regio. Dat zeggen bestuurder Hans Metzemaekers van zorginstelling Azora en zijn collega Mark Horstik van de Gouden Leeuw Groep vandaag in De Gelderlander.
angstIstock400.jpg
Foto: Istock

Het tekort is ontstaan doordat de verpleeghuiscapaciteit, ondanks de vergrijzing, al jaren gelijk is gebleven. Ondertussen zijn verzorgingshuizen gesloten en blijven ouderen langer thuis wonen. Gevolg is dat de thuiszorg meer kwetsbare ouderen met complexe zorgproblemen als cliënt krijgt, aldus De Gelderlander.

Crisis
Als opname in een verpleeghuis nodig wordt, komen ouderen op een wachtlijst. Daar worden ze gepasseerd door crisisgevallen. In de praktijk komt iemand zo pas voor plaatsing in aanmerking als ze zelf acuut hulp nodig hebben. ‘Ik vind dat dat maatschappelijk niet kan’, zegt Metzemaekers in De Gelderlander. ‘Opname gebeurt tegenwoordig nooit rustig en weloverwogen, maar altijd in crisis. Dan heeft iemand weinig meer te kiezen waar hij terechtkomt. Het is maar net waar er op dat moment plek is.’

Capaciteit
Volgens de bestuurders is uitbreiding van de capaciteit de enige oplossing, maar daar moet wel extra geld voor komen. De situatie is bij het ministerie van VWS aangekaart. Dat is nog zonder resultaat.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.