Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vooral in stervensfase nog topzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De kwaliteit van zorg voor terminale patiënten is veelal beter dan de normale zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Die heeft te lijden onder werkdruk en een onderbezetting.
Vooral in stervensfase nog topzorg

Dat concludeert Anneke Francke, bijzonder hoogleraar aan VU Medisch Centrum en programmaleider verpleging en verzorging bij het Nivel, op basis van internationaal vergelijkend onderzoek in veertig landen. Op vrijdag 22 oktober hield ze haar oratie. Nederland eindigde in het onderzoek samen met de buurlanden België, Duitsland en Engeland in de top-tien.

Waardig sterven en afscheid nemen

Volgens Francke stellen zorgverleners hoge eisen aan de zorg in de stervensfase. “Ze vinden dat juist in die fase de zorg nooit onder de maat mag zijn. Patiënten krijgen veel aandacht, een rustige kamer en naaste familie mag komen zo vaak zij wil. Dit hangt samen met professionele en persoonlijke visies op waardig sterven en goed afscheid nemen. Als de zorg in de allerlaatste fase goed verloopt, geeft dat veel voldoening bij de betrokken verpleegkundigen en verzorgenden.”

Hoge werkdruk en onderbezetting

Met de randvoorwaarden voor de normale zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen is het veel slechter gesteld. Die heeft te lijden onder hoge werkdruk en onderbezetting. Uit onderzoek van het Nivel en het Emgo-instituut blijkt dat de kwaliteit van zorg hierdoor meetbaar afneemt. Bewoners van psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen met een lage personeelsbezetting hebben meer pijn en vertonen meer rusteloos gedrag.

Verpleegkundige terug in ouderenzorg

Ook door het alsmaar dalende opleidingsniveau staat de kwaliteit van zorg onder druk in verpleeg- en verzorgingshuizen, stelt Francke. Ze constateert dat er nauwelijks nog verpleegkundigen werken in de ouderenzorg en dat ook verzorgenden worden vervangen door lager opgeleide helpenden. Francke breekt een lans voor meer waardering voor het personeel in de ouderenzorg en terugkeer van de verpleegkundige in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ze hoopt dat de nieuwe medewerkers die het regeerakkoord belooft, zullen beschikken over de juiste deskundigheid en houding jegens patiënten. (Zorgvisie – Bart Kiers

Lees ook:

Weinig waardering en werkdruk zijn problemen in de zorg
NU’91 telt 1135 gevallen onderbezetting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. mw. Nieberg; alsnog gecondoleerd
  met uw moeder..
  Ze heeft een waardig én mensvol
  levenseinde gehad..
  Mw. Anoniem; idd is het slechte imago van de overige zorgcentra anders dan hospices
  bekend..
  Juist omdat vrijwilligers er veelal zijn ..wegbezuinigd..
  jaja..in die zin qua geen bedankdag of anderszins waardering van de ..juist…verzorgenden die dit “banenpikkerij” vinden
  danwel de vrijwilligers
  “de leuke kanten” en
  zij “de zware kanten”
  hebben..
  Ik ben zelf verzorgende
  in Thuiszorg en je rent je
  idd het apezuur ondanks PDA..
  Mocht ik met pensioen mogen zal ook ik NIET meer in zorgcentrum te zien zijn..
  Juist door het harde beleid van de teamleiders etc..

 2. Lees alle reacties
 3. t.a.v. mw. NIeberg: fijn dat uw moeder vredig is kunnen overlijden. Wat u benoemt is mij, als professional in een verpleeghuis een doorn in het oog: vrijwilligers melden zich met bosjes aan bij hospices, er bestaan zelfs wachtlijsten terwijl verpleeghuizen ze met moeite krijgen: het imago vanuit de media voor hospices is dusdanig positiever neergezet dat dat blijkbaar meespeelt. Erg triest. Ik heb een hospice in onze regio gevraagd het teveel aan vrijwilligers bij hun naar ons te verwijzen,maar vrijwilligers willen blijkbaar STATUS hebben, ik kan het niet anders verklaren. QUa professionele zorg biedt het verpleeghuis m.i. betere zorg (zeker qua behandelaren) dan hospices. alleen waar vaste artsen er aan verbonden zijn kun je van vergelijkbare situaties spreken.Het zou goed zijn als hospices voldoende middelen krijgen om volwaardige professionele zorg te kunnen leveren en daarnaast zou het fijn zijn als niet alleen maar status meespeelt om ergens als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ook verpleeghuizen hebben deze hard nodig om extra aandacht aan bewoners te kunnen bieden!

 4. Wat een voorrecht dat mijn oude demente, hulpbehoevende moeder vorige maand is overleden in Hospice Voorburg-Rijswijk. Zij is daar waardig, respectvol en met liefde behandeld. Dag en nacht was professionele hulp aanwezig. Zeventig(!) vrijwilligers ondersteunen de beroepskrachten. Mijn moeder heeft een mooie eindfase van haar leven mogen ervaren. Thuis in de seniorenflat met ondersteuning van Thuiszorgmedewerkers hadden mijn moeder en haar naasten deze specifieke aandacht en ondersteuning niet kunnen krijgen. In een verpleeghuis of woon-zorgcentrum was het mogelijk nog minder geweest. Schandelijk dat hospices niet regulier worden gesubsidieerd door het Rijk. De organisatie staat als een huis, alleen nog reguliere inkomsten. Misschien kan mevrouw Francke een lans hiervoor breken!

 5. Helemaal mee eens…. goede zorg verlenen vraagt om kwaliteit en deskundigheid van medewerkers die weten om te gaan met het lijden van de medemens. Momenteel schrijnende toestanden in verpleeg- en verzorgingshuizen wat betreft mate van betrokkenheid, compassie, vertrouwen en troost bij medewerkers.Francke heeft nog veel werk te doen.. wanneer zij haar bevindingen wil toepassen in de praktijk. Constateren is niet genoeg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.